Norge

Flere skoler i Bergen og Stavanger permitterer elevene på grunn av varmen

29,6 grader viste termometeret i klasserommet på Amalie Skram videregående onsdag. I dag ble alle elevene som ikke har eksamen sendt hjem.

FORFERDELIG: – Det er helt forferdelig varmt, sa Moamen Mekdad onsdag. Marthe H. Størksen synes også det er altfor varmt i klasserommet. - Det føltes enda varmere i går enn da vi ble sendt hjem i dag, sier hun. Foto: Tor Høvik

  • Hilde Heian

– Det er så varmt at vi nesten kveles, det er helt tåpelig. Jeg har kronisk bihulebetennelse og luften er så trykkende at jeg har mye fravær fordi jeg ikke klarer å være her, sa Kristiane Instanes til BT onsdag. Hun går andre året på salg, service og sikkerhet.

– Varmen er så forferdelig at jeg klarer ikke å konsentrere meg om det læreren sier. Det eneste jeg tenker på er å bli litt avkjølt, sier 18 år gamle klassekamerat Moamen Mekdad.

KAN IKKE ÅPNES: Vinduene i klasserommet lar seg ikke åpne. Det synes Kristiane Instanes er håpløst. Foto: Tor Høvik

– Vanskelig å jobbe

Når de begynner på skolen om morgenen, er ikke temperaturen så trykkende, men utover dagen blir det verre.

– Det er vanskelig å sitte å jobbe her i seks timer. Klasserommet er delt med en skillevegg, så vi har ikke vinduer vi kan åpne, forteller Nathan Daniel Coetzee.

Onsdag ettermiddag sa rektor Bjørn Lyngedal til BT at skoleledelsen ikke så på temperaturen som uforsvarlig.

Permitterer

Torsdag klokken 11.30 var imidlertid temperaturen blitt så høy at skoleledelsen likevel bestemte seg for å permittere alle elever som ikke har eksamen resten av dagen.

– Det handler om at vi kjøler ned bygget på natten og da starter vi morgenen med en ganske grei temperatur på 20 grader. I natt var det 21 grader og nå har vi passert 30 grader i mange klasserom, så nå nytter det ikke. Det er ingen steder å flytte seg. Det er litt trist at godværet skal få slike konsekvenser, sier rektor.

SMS: Elevene ble varslet om permitteringen torsdag formiddag. Foto: Ørjan Deisz

Flere måtte permittere

Amalie Skram er ikke den eneste skolen som har blitt nødt til å sende elevene hjem i varmen.

På Fjell ungdomsskole på Sotra ble alle elevene permittert etter første time torsdag.

– Det var ganske så varmt da vi kom på jobb i dag.

Vi brukte første time til å sjekke alle rom, og i klasserommene varierte temperaturen fra 24 til 29 grader. På personalkontorene var den oppe i 33 grader, sier lærer og verneombud Håvard Schwebs.

Dermed var konklusjonen klar: Elevene måtte permitteres og skolen stenges.

– Slik prognosen er nå, kommer skolen trolig også til å være stengt i morgen. Det vil bli informert ut til foreldre og elever i løpet av dagen, sier Schwebs, og legger til:

– Elevene var ikke veldig lei seg for å få en dag fri i varmen.

Også på Danielsen ungdomsskole i Frekhaug skal elevene ha blitt sendt hjem.

Stavanger

To skoler i Stavanger sendte torsdag elevene hjem grunnet varmen. Målinger gjort inne i klasserommene på St. Svithun skole viste 28 grader. Hinna skole hadde også problemer med varmen, og sendte elevene hjem samme tid.

PLAGSOM VARME: Kristiane Instanes til v., Marte H. Størksen, Moamen Mekdad og Nathan Daniel Coetzee (bakerst) synes det er vanskelig å konsentrere seg om skolearbeidet når det er så varmt i klasserommet. Foto: Tor Høvik

Temperaturanbefaling

På hjemmesiden til Arbeidstilsynet anbefales det at temperaturen holdes under 22 grader ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Temperatur under 19 grader eller over 26 grader skal unngås.

Tilsynsleder Marita Scott hos Arbeidstilsynet Vestlandet sier det er naturlig at arbeidsgivere og ansatte snakker sammen for å finne løsninger under hetebølgen. Å flytte arbeidsplassen vekk fra solen og prøve å få til sirkulasjon og gjennomtrekk kan være et alternativ. Samtidig understreker hun at den enkelte må ta ansvar og gi beskjed dersom heten blir for plagsom.

– Har man rett til å gå hjem fra jobb eller skole hvis det blir for varmt?

– Nei, men det er viktig å få satt i gang tiltak for å avkjøle arbeidsplassen. Kanskje må man ha oftere pauser, sørge for tilgang på vann og diskutere forskjøvet arbeidstid, sier Scott og legger til at jo høyere temperaturen er, jo vanskeligere er det å fokusere på oppgaver og sikkerhet.

For barnehager og skoler foreslår hun å være utendørs i skygge og trekk og unngå vanlig klasseromsundervisning.

– Ta en tur ut til en badeplass eller skru på springen ute. Det er viktig å tenke igjennom hva man kan gjøre, oppfordrer hun.

Les mer om

  1. Arbeidstilsynet
  2. Eksamen
  3. Skole