Norge

Syv selvmordsbombere fra skandinavia

Syv menn fra Norge, Sverige og Danmark reiste til krigen – og skal ha sprengt seg selv for å drepe andre.

Ifølge Al Shabaab kjørte en 60 år gammel norsk-somalisk mann en lastebil med sprengstoff inn i et hotell i Somalia i mars i år. 32 mennesker skal ha blitt drept. PST etterforsker saken.
  • Olga Stokke
    Journalist

— Selvmordsbombere er kanonføde og har kanskje lite kunnskap om islam. Det er et paradoks at de sprenger seg i Allahs navn, sier terrorismeforsker Magnus Ranstorp.

— Selvmordsbombere ser på seg selv som den ytterste spydspiss av forsvarere mot overgrep mot muslimske brødre og søstre. De anser at det beste de kan bli, er en martyr, shaheed, sier Magnus Ranstorp, internasjonalt anerkjent terrorismeforsker ved den svenske Försvarshögskolan.

Terrorgruppen ISIL hevder på Twitter at en mann de kaller Abu Aya Al Norwajy, som betyr «nordmannen» eller «den norske», drepte fire soldater og fire sivile i Bagdad 2. juni. 31- åringen bodde i Norge imellom fem og seks år og gikk ofte i Rabita-moskeen i Oslo.

Han leder arbeidet med fremmedkrigere i EUs Radicalisation Awareness Network (RAN).

— Dødskultur blant ekstreme muslimer

Stadig flere unge menn som er vokst opp i eller har bodd i Skandinavia, noen av verdens tryggeste land, reiser til verdens farligste land for å sprenge seg selv i krigen. Ranstorp mener det er ulike årsaker til det, blant annet en dødskultur blant en del muslimer med ekstreme meninger.

— Det finnes en dødskultur der man glorifiserer døden mer enn livet, sier han.

Den 21 år gamle danske konvertitten Victor Kristensen fra Aarhus skal ha drept seg selv i et selvmordsangrep i Irak, meldte danske medier tidligere i år. Han skal ha vanket i den omstridte Grimshøjvej moské i Århus før han for omtrent to år siden reiste til Syria.

Etter det Aftenposten erfarer har syv menn med tilknytning til Norge, Sverige og Danmark de siste årene drept seg selv i selvmordsangrep i Syria, Irak og Somalia.Terrorismeforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt sier at ingen reiser ut for å sprenge seg i luften.

— Det er noe de havner opp i etter hvert når de kommer dit. Det blir en del av gamet. De stiller seg til disposisjon for gruppene de er med. De gjør det av lojalitet til gruppen, fordi de tror på saken eller fordi de tror de kommer til himmelen hvis de gjør det, sier Hegghammer.

— Det er overraskende hvis skandinaviske selvmordsbombere er overrepresentert, legger han til.

De syv selvmordsbomberne er:

En mann ISIL kaller Abu Sa'ad al-Denmark skal ha gjennomført et selvmordsangrep nær Mosul i Irak i mai i år. Siste del av navnet betyr «dansken» eller «den danske». Han skal ha reist til Irak for å bli martyr, skriver Berlingske.

*** Jamel (31) fra Tunisia** , også omtalt som Abu Aya Al Norwajy, "den norske", hedres nå som martyr av de militante ekstremistene i ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) etter at han skal la ha sprengt seg i luften i en selvmordsaksjon den 2. juni.Den unge tunisieren (31) kom til Norge på familiegjenforening etter at han inngikk ekteskap med en norsk kvinne med tunisisk bakgrunn. Hennes familie har siden slutten av 1980-tallet bodd i Norge. Han ble en hyppig gjest i Rabita-moskeen med daglige besøk i perioder.

— Det er sjokkerende. Han virket ikke som en type som ville finne på noe sånt, sier forstander Basim Ghozlan.

Svenske Moatasem sprengte seg selv i luften som 18-åring. Han hadde reist til Syria med sin storebror for å kjempe på bakken for Jund al Sham. 18-åringen drepte seg selv i bilbomben ved et kontrollpunkt i Homs i august i fjor. Storebroren døde senere i kamp.

*** En norsk-somalisk mann i 60-årene** skal ha ha kjørt en bil fullastet med sprengstoff rett inn i et hotell i Mogadishu våren 2014. 32 personer skal ha blitt drept, ifølge terrorgruppen Al Shabaab som tok på seg ansvaret for aksjonen. *** Den unge, danske konvertitten Victor Kristensen (21)** fra Aarhus skal ha drept seg selv i et selvmordsangrep i Irak i vår. Han skal ha vanket i den omstridte Grimshøjvej moské i Århus før han for omtrent to år siden reiste til Syria.

Formannen i moskeen, Oussama El-Saadi, uttalte i et intervju med danske TV2, Østjylland at den unge dansken døde for det han trodde på.

— I våre øyne er han en helt, sier Oussama El-Saadi til tv-kanalen.

*** En 28 år gammel svensk statsborger** som var født i Irak, sprengte seg selv på åpen gate i et julepyntet Stockholm i desember 2010.

Årsaken skal ha vært den svenske kunstneren Lars Vilks tegninger av profeten Mohammed og Sveriges soldater i Afghanistan.

*** En mann ISIL kaller Abu Saad al-Denmark** skal ha gjennomført et selvmordsangrep nær Mosul i Irak i mai i år. Siste del av navnet betyr «dansken» eller «den danske». Han skal ha reist til Irak for å bli martyr, skriver Berlingske.

  • En 24 år gammel dansk statsborger med somalisk bakgrunn sprengte seg i luften under en eksamensfeiring i Somalia i 2009.

*** En svensk-libanesisk mann (18)** skal stå bak et selvmordsangrep i en bilbombe i Syria, opplyser Ranstorp.

Magnus Ranstorp har her pekt på at det er flere årsaker til at skandinaver sprenger seg i luften, men det viktigste er at de er indoktrinerte. Noen av dem er dessuten marginaliserte ungdommer som kjenner sin muslimske identitet etter 11. september hvor de opplever at Vesten er i konflikt med islam.

— Mer kunnskap om islam ser ut til å være en beskyttende faktor mot ekstremisme, sier Ranstorp.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)