Norge

E-tjenesten nekter å svare på om de skal på kildejakt

Det skal ha vært personer som har jobbet i den norske etterretningstjenesten som lekket informasjon til Dagbladet og NRK.

I august ble det avslørt at E-tjenstens arkiv over egne kilder holdt til i Havnelageret i Oslo. Det ble stillt spørsmål ved lovligheten til dette arkivet.
  • Arild Færaas

I slutten av august avslørte Dagbladet og NRK ved hjelp av frilansjournalist Kjetil Stormark at E-tjenestens hemmelige kildearkiv lå i Havnelageret i Oslo sentrum. Arkivet deler hus med blant annet Dagbladet og NTB Scanpix.

Det ble blant annet spekulert på om arkivet kunne være ulovlig. Blant annet fordi det skulle ligge informasjon om familie til kilder, og informasjon om personer som i fremtiden kunne bli kilder.

Mediene skrev at de fikk informasjon fra noen som enten hadde jobbet eller fortsatt jobber i E-tjenesten. Også Stortingets kontrollutvalg for hemmelige tjenester, EOS-utvalget, har satt i gang granskning på bakgrunn av tips de har fått.

Har du tips i denne saken? Kontakt Aftenpostens journalist her eller send inn tips til vår krypterte varslingstjeneste.

— Går gjennom sikkerhetsrutiner

Da Aftenposten i august spurte Etterretningstjenesten om de ville sette i gang med en kildejakt, sa sjef for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, at det hadde de ikke bestemt seg for.

To uker etterpå svarer Forsvaret dette på spørsmålet om de vil finne ut hvem kilden er - enten ved en intern granskning eller ved en anmeldelse.

«Med det fokuset som har vært på etterretningstjenesten den siste tiden er det naturlig at de gjennomgår egne sikkerhetsrutiner. Utover det ønsker ikke etterretningstjenesten å kommentere oppfølgingen av saken.», skriver pressekontakt Dag Rist Aamoth.

Mener de ikke bryter loven

Les også

- Vi overvåker ikke norske borgere

Grandhagen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) kalte inn til en pressekonferanse samme dag som dette ble kjent.Der insisterte Grandhagen på at de ikke har brutt loven. Da var det i tilfelle på grunn av enkeltmedarbeideres feil, og at det ikke var noe systematisk ulovlig som skjedde.

Det som lå i arkivet var informasjon som kildene selv hadde gitt dem, fortalte han. Og det som lå lagret om mulige fremtidige kilder, var bare navn, telefon og adresser.

Les også

  1. Etterretningssjefen med krass kritikk av NRK og Dagbladet

  2. EOS-utvalget undersøker hemmelig etterretningsarkiv

  3. Etterretningsekspert: - Bra og profesjonelt å ha et kildearkiv

Sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under en pressekonferanse de arrangerte kort tid etter kildearkivavsløringen.