Norge

Russegutter avviser sexpress

Russegutter vi har snakket med stiller seg uforstående til at jenter føler seg presset til sex underveis i "rullingen" – eller for å komme med på bussen.

Nattlig festing under årets russefeiring. Russen på bildet har ingen tilknytning til saken. ILLUSTRASJONSFOTO
  • Anette Aasheim
    Journalist
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

— Jentene spør selv om å få bli med og rulle, sier «Lars», russ i år.

Aftenposten skriver at jenter ned i 14-årsalderen tilbyr sex for å feste med russen. Kampen for å være populær har hardnet til. I noen miljøer jobber jentene for å få rulle med russen allerede fra ungdomsskolen. Seksuelle tjenester kan være en del av inngangsbilletten.

Dette avviser gutter vi har snakket med.

— Hvis det er sexpress på bussen, er det noe jentene føler på selv. Vi gutta er mest interessert i å ha det gøy. Det stemmer ikke at vi bare er opptatt av å få med de peneste jentene, i hvert fall ikke på vår buss. Å være rullesjef går på omgang, og det er han som bestemmer hvem som skal være med.

Dette er saken:

Les også

«Vi ser unge jenter som betaler med et ligg for å få rulle med russen. Det er skremmende»

Han sier de fleste gutter på bussen han er på først og fremst vil ha med jenter som de kan ha det morsomt sammen med og som er glad i å feste.

— Det handler om personlighet, ikke utseende. Vi kjenner de fleste jentene som er med ganske godt. For min del er det ikke noe mål når jeg drar ut og ruller at jeg skal ha sex, og det er større krav til at folk må oppføre seg på bussen enn det man får inntrykk av i mediene. Men noen gutter er opptatt av å ha sex med mange i russetiden, og skryter av det.

- Bare å beklage hvis de opplever det sånn

En annen russegutt vi har snakket med sier han aldri har følt det sånn at sex er blitt brukt som «betaling» fra jentenes side.

— Har noen jenter følt seg presset til sex, så har de jo det. Det er jo bare å beklage hvis de opplever det sånn. Hvis noen oppfører seg ekkelt på bussen, får de beskjed om å skjerpe seg eller gå av. Det er listesjef eller rullesjef som bestemmer hvem som skal være med på rulletur. Noen er fiksert på utseende, men de fleste er opptatt av å få med jenter som synes det er gøy å feste, sier han.

— Sitter du og stirrer ned i mobiltelefonen din hele kvelden, får du ikke bli med neste gang, for å si det sånn.

En annenklasse-gutt som er med russen og ruller sier han merker det på oppførselen til førsteklassejenter at de er «litt keene» når de er om bord på bussen.

— Jeg tror jentene føler seg verdsatt, utvalgte og spesielle når de blir spurt om å være med. Kanskje noen gutter utnytter det, og så går det litt lenger enn jentene hadde tenkt, påpeker han.

— Mange gutter snakker om jenter som objekter og bruker et vulgært språk, det er en mild form for dehumanisering av jentene.

- Har bare hørt om det

— Jenter som har sex for å være med og rulle, er bare noe jeg har hørt om, men som ikke skjer i dette området. I hvert fall ikke som jeg kjenner til, sier én russegutt vi treffer sammen med to kompiser. To av dem er på samme buss.

— Det er ikke bare sånn at jenter er med og ruller på guttebusser, vi tar jo med gutter også, kompiser, egentlig, sier en annen.

— Det kommer ikke jenter til oss fordi de er pene, men mer fordi hun er venninne med meg, sier en av guttene.

— Og så kan hun ta med seg en venninne. Men det er ikke slik at «jeg må ha sex med deg, og deg, og deg ... »