Norge

- Urovekkende passordbruk

Mange bruker aldri passord på PC-en. Og enda flere glemmer å bytte det de har.

Nordmenn er dårlige til å bruke passord.
 • Christine Jensen

Hele 36 prosent av de spurte i en undersøkelse Visendi har gjort for Microsoft Norge, svarer at de enten ikke bruker passord på PC-en sin eller aldri bytter det. Kun 9,4 prosent bytter passord hver måned.

— Dette er urovekkende tall, som viser at folks bevissthet om IT-sikkerhet er lav. Blir din bærbare PC stjålet eller gjenglemt kan svært mye informasjon ligge åpent for misbruk, dersom PC-en ikke er passordbeskyttet, sier sikkerhetsansvarlig Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Sommerferie

Han peker på at det nå i sommerferien er spesielt viktig å beskytte PC-en med passord. De mange regnværsdagene hittil i sommer har gitt rikelig anledning til å rydde opp og sikre PC-en.

— I disse ferietider hvor mange tar med PC og annet datautstyr på ferie, er risikoen for å bli utsatt for datakriminalitet større enn ellers. Passordbeskyttelse på PC-en og gode rutiner for jevnlig bytte av passordet, er et av de enkleste og mest effektive sikkerhetstiltakene for å sikre eget datamateriale, sier han i en pressemelding.

- Ikke nok

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, minner om at passord ikke er nok.

— Privatpersoner bør selvsagt ha et ikke-åpenbart passord, og bytte dette med jevne mellomrom. Det hjelper imidlertid ikke så veldig mye med passord om PC-en blir stjålet og kommer i hendene på personer med noe mer enn gjennomsnittlig kunnskap om PC-teknologi. Men det er betydelig bedre enn ikke å ha noen tilgangskontroll i det hele tatt, sier han til Forbruker.no.

Undersøkelsen viser at vestlendingene er dårligst i landet til å benytte og bytte passord. Så mange som 41 prosent av befolkningen på Vestlandet oppgir at de aldri bruker passord eller aldri bytter passord på PC-en sin. Trønderne er flinkest i landet til å bytte passord.

Her er topp 10-listen over de mest populære passordene.

Men tross den dårlige bruken av passord, er ikke nordmenn bekymret for at uvedkommende skal få tilgang til privat informasjon lagret på PC-ene sine. Hele 54,9 prosent oppgir at de ikke er redde for at noe slikt skal skje.

Slik sikrer du PC-en

Legg inn passordbeskyttelse - enten i Windows (eller evt. annet operativsystem) eller i BIOS - eller begge deler.

Spesielt hvis du har en bærbar PC, er det lurt å legge inn passordbeskyttelse, slik at det ikke går an å komme inn på maskinen uten å taste inn riktig passord.

— Fremgangsmåten for å legge passordet inn i BIOS varierer, så sjekk bruksanvisningen, sier dataansvarlig i Forbrukerrådet Torgeir Waterhouse, til Forbrukerportalen.

Med passord i BIOS blir du spurt om passordet før operativsystemet starter. Du kan også deaktivere oppstart fra CD slik at man ikke kan starte opp fra CD.

Slik kommer du inn i BIOS

Når PC-en er under oppstart står det på skjermen hvilken knapp du skal trykke på for å komme inn i BIOS. Ofte er det DEL-knappen, F2, F5 eller F10. Det kan for eksempel stå "push del to enter BIOS settings". Inne i BIOS finnes et felt hvor det står noe sånt som "BIOS password". Her kan du taste inn passordet du ønsker, og ved neste oppstart må du taste inn passordet for å komme videre.

Passord i BIOS er likevel ingen garanti for at uvedkommende ikke får tilgang til dine personlige filer. Den er bare en liten ulempe for eventuelle tyver og kan lett omgås med litt datakyndighet og litt tid. Fremgangsmåtene for å få i gang maskinen uten å vite passordet varierer noe, men instruksjoner for dette følger med datamaskinen, og finnes i hopetall på nett.

Det sikreste man kan gjøre for å beskytte filene sine er å kryptere dem (les mer om kryptering i Linuxguiden.no). Da blir det som om filene ikke finnes, med mindre man taster inn riktig passord. Nylig lanserte Lenovo en bærbar maskin med mulighet for å kryptere hele harddiskens innhold. Men som oftest må man bruke tredjeparts program- eller maskinvare for å kryptere innholdet.

Se ITpros liste over krypterings-programmer du kan laste ned

LES OGSÅ:

Les også

Verdiløse passord

Windows 2000 og XP har innebygget krypteringsstøtte. Ved å høyreklikke på en fil eller filmappe i Utforskeren, kan du velge at alt innholdet skal krypteres, men kun hvis du har formatert harddisken med filsystemet NTFS5. Den innebygde sikkerheten i tidligere versjoner av Windows er heller dårlig. I Windows Vistas topputgaver "Ultimate" og "Enterprise" medfølger BitLocker som kan kryptere hele disker. Krypteringen kan og bør beskyttes med en pinkode eller USB-minnepinne.

Med de beste krypteringsprogrammene krypteres innholdet automatisk når du slår av maskinen og dekrypteres når du slår den på igjen med riktig passord. Eksempler på et slike (gratis)programmer er Maxcrypt og TrueCrypt.

Laptop-lås

Fordi maskinen også kan stjeles når den er skrudd på, er det viktig at den kan låse seg selv og be om passord for at brukeren skal kunne logge på igjen. Her er det fint med et Windows-passord og en innstilling som gjør at maskinen låser seg etter et visst antall minutter uten bruk. Mange arbeidsplasser bruker slike innstillinger.

Bruker du en laptop-lås i tillegg, er du enda tryggere. Slike låser blir mer og mer vanlige og fungerer som en sykkellås hvor man kobler det man vil låse sammen med noe som er vanskelig eller umulig å ta med seg.

ID-tyveri

I USA utsettes omlag ti millioner mennesker for ID-tyveri hvert år, ifølge FTC. Hvor mange nordmenn som rammes, har man ikke gode tall for, skriver Datatilsynet.

Personopplysninger er det viktigste de kriminelle bruker for å gjennomføre ID-tyverier. Med det menes kunnskap om den enkeltes bevegelsesmønster, vaner, og økonomiske forhold, i tillegg til tilgang til personlige dokumenter. Mye av denne informasjonen kan skaffes gjennom en stjålet bærbar maskin.

Datatilsynet ber deg være ekstra oppmerksom dersom:

 • Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt
 • Uventede disposisjoner fremgår på din kredittkortregning
 • Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette
 • Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt
 • Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført
 • Dersom du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert aktiviteter som gjør dette nødvendig

Du bør:

Kontrollere det nøye dersom du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc. Jevnlig føre kontroll med at det ikke er unormale eller ukjente transaksjoner på dine konti. Vær spesielt oppmerksom på konti med tilknyttet kredittkort.

LES OGSÅ:

Les også

 1. En av ti lurt på nett

 2. Passordet er...

 3. Flere Firefox-ere

 4. Forbered bryllupet på nett

 5. Tvilsom datasikkerhet

 6. Store forskjeller i <br/>nettbankenes nedetid