Slik skal Norges beste golfere bli bedre

Darren Webster-Clarke bruker teknologi for å hjelpe elevene til å lykkes på golfbanen.

Darren Webster-Clarke posisjonerer Marianne Skarpnord for å finne den rette stillingen for best mulig sving.
  • Petter Bøifot

Ute er det rundt ti minusgrader og det er lite som minner om at man kan spille golf på disse breddegradene.

Men på Innesvingen i Bærum står Marianne Skarpnord og slå baller mot et filmlerret mens trener Darren Webster-Clarke følger nøye med.

22-åringen har nylig gjennomført sin klart beste sesong, som blant annet inneholdt en 2.-plass i Irland. Til slutt endte Skarpnord på 16.-plass på Europatourens pengeliste med nesten 1,2 millioner kroner etter dagens kurs.

Nå forbereder hun seg til ny sesong, og for at svingen skal bli ende bedre brukes teknologi for å finne ut hvor skoen trykker hvis spillet ikke sitter som ønsket.

Tre kameraer følger hver bevegelse og etterpå kan Webster-Clarke og Skarpnord studere hva som er rett og hva som er galt i svingen.

Men det er ikke bare kameraene som skal kartlegge styrker og svakheter.

I overetasjen på golfsenteret er treningsstudioet. Der skal de fysiske trenerne finne ut hva spillerne faktisk kan og ikke kan gjøre.

— Darren kan stå og terpe og terpe på hva en spiller skal gjøre i svingen, men er det noe de fysisk sett ikke er i stand til vil de heller aldri få det riktig, sier fysisk trener og golfinstruktør Dennis den Roover.

Han sier stabilitet i svingen kun kan komme hvis kroppen er i stand til å gjøre den samme bevegelsen gang på gang. Uten det kan ikke en golfsving fungere som den skal.

- Nå til dags er spillerne atleter. Tiden der de bare går og slår en ball er over, sier Webster-Clarke.

I tillegg til Skarpnord trener han flere norske spillere, blant annet Jan-Are Larsen og stortalentet Anders Kristiansen.

Når en spiller kommer og tar den fysiske testen på Innesvingen samarbeider trenerne om å sette opp et program skreddersydd for hva spilleren må bedre fysisk.

Det er flere golfsentere som tilbyr lignende opplegg, men den Roover er helt overbevist om at ingen går i dybden som de gjør.

Skarpnord skryter av opplegget til Webster-Clarke, og sier hun har utviklet seg enormt under treneren.

**- Jeg lærer så mye av å kunne se svingen min og sammenligne den med hva jeg har gjort før, sier golfproffen som også forteller om fremskritt etter at hun begynte å tøye for å gjøre kroppen mer fleksibel.

— Mange skjønner ikke poenget med å strekke ut, men det hjelper virkelig, sier hun.**

Svingen analyseres nøye for å finne ut hva som kan forbedres.
Å putte på kunstgress er langt fra det samme som på en ordentlig bane, men teknikken kan hvert fall finpusses.