Norge

De får jobb i rekordfart

De får gode jobber, og senest tre måneder etter avgangseksamen.

Det faglige innholdet i denne jobben er helt topp, synes «superkandidat» Ingerid Skjei Knudtsen (27), realist med mastergrad i medisinsk fysikk og jobb på Rikshospitalet - Radiumhospitalet. Foto: SVEIN ERIK FURULUND

  • Johnny Gimmestadsvein Erik Furulund (foto)

– Jeg hadde mange interesser og vurderte både medisin, matematikk og statsvitenskap. Valget falt på realfag, og nå har jeg en jobb som er midt i blinken, selv om det ikke er en fast stilling, sier Ingerid Skjei Knudtsen.

I mai 2008 tok hun mastergraden i medisinsk fysikk ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat), ved Universitetet i Oslo. I dag arbeider 27-åringen ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet med billeddiagnostikk.

Superkandidater

Ifølge den ferske Kandidatundersøkelsen 2008 fra UiO, er Ingerid blant superkandidatene, de som har fått jobb senest tre måneder etter at de tok eksamen.

Blant fakultetene har MatNat flest kandidater av den sorten, med Humanistisk fakultet (Hf) i motsatt ende av skalaen og samfunnsviterne i midten.

Er du et lederemne?

Les også

TEST DEG SELV: Kan du bli en god sjef?

Lengre studier, bedre lønn

Det store flertallet av Oslo-studentene får jobber de er godt fornøyd med.

Når de har vært opptil fire år i yrkeslivet etter eksamen, tjener gjennomsnittskandidatene mellom 350.000 og 400.000 kroner.

Men jo lenger de studerer, jo bedre blir både lønn, jobbinnhold og tilfredshet med den stillingen de har fått.

Det viser den første kartleggingen av hvordan kandidater på alle nivåer fra fire fakulteter ved Universitetet i Oslo (UiO) opplever møtet med arbeidslivet.

Psykologmangel

Satser du på et profesjonsstudium som psykologi, så er du også garantert jobb i det øyeblikket du forlater Blindern.

– Kapasiteten på dette studiet er altfor liten. Det finnes 400 ubesatte stillinger.

— Og søkningen etter folk er stadig stor, det har jeg akkurat sjekket, sier Eilert Ringdal, forhandlingssjef i Psykologforeningen.

Finanskrise

Selv om vårens lønnsforhandlinger nærmer seg med stormskritt, kan Ringdal bekrefte at arbeidsgivere allerede har måttet strekke seg en del for å få tak i psykologer.

Inntil nylig var situasjonen den samme for humanister som satset på journalistikk. Men det var før finanskrisen.

I dag tør ingen på Institutt for medier og kommunikasjon love noe som helst til ferske akademikere som sikter seg inn mot en mediebransje i dype vanskeligheter.

Ikke bekymret

Slike problemer har ikke superkandidaten på Radiumhospitalet.

– Det vikariatet jeg har nå, går ut til jul, men jeg bekymrer meg ikke for fremtiden, selv om jeg og min samboer har tatt opp lån og kjøpt bolig, forsikrer Ingerid.

Aller helst ville hun fortsette å arbeide på det fagfeltet hun nå er, med en kombinasjon av praktisk arbeid og forskning. Hvis ikke, er hun åpen for å undervise.

– Som realist er du ettertraktet, både i næringslivet og i det offentlige, Det, i tillegg til at jeg foretrekker håndfaste metodiske rammer, var de viktigste årsakene til at jeg valgte dette fremfor statsvitenskap, sier hun.

Les også

  1. Hver ansatt koster fire millioner

  2. Finn drømmejobben via nettverk

Klikk på grafikken for større bilde.