Norge

Vurderer statlig heroinutdeling

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vurderer å dele ut gratis heroin til rusmisbrukere.

Foto: Aas, Erlend

- Det finnes en del i rusmiljøet som har ruset seg så kraftig over så mange år at veien fram til å bli helt rusfri kan bli for lang, sier Hanssen, som vil vurdere statlig heroinutdeling. Foto: ARKIVDAG W. GRUNDSETH

Les også:


Hanssen er dypt bekymret for situasjonen til tunge rusmisbrukere, og vil nå diskutere statlig utdeling av heroin, skriver Dagbladet.

— Det finnes en del i rusmiljøet som har ruset seg så kraftig over så mange år at veien fram til å bli helt rusfri kan bli for lang. Da blir spørsmålet hvordan vi kan gi dem menneskeverd. Derfor tror jeg vi må ta en debatt i Norge om det er riktig å bruke utdeling av heroin som virkemiddel for denne gruppen, sier Hanssen til avisen.

Ikke konkludert

Helseministeren understreker at han på ingen måte har konkludert i saken, men at han nå vil bruke tid på å vurdere hvordan en slik ordning kan fungere.

— Det er et himla paradoks om samfunnet skal stille opp med heroin. Kanskje kan det at staten finansierer misbruk, knekke enhver motivasjon for å bli rusfri, men jeg mener vi må ha en debatt om dette. Det går an å hjelpe dem som vil ha hjelp, men hva med alle dem som ikke vil slutte å ruse seg? sier Hanssen.

Splittet

De andre partiene er splittet i synet på heroinutdeling.

Venstres nestleder Ola Elvestuen har tidligere tatt til orde for utdeling av heroin på resept, mens Frp ikke har konkludert, men ikke er helt avvisende.

Høyres helsepolitiske talsmann Inge Lønning er skeptisk, men utelukker ikke at han kan skifte mening hvis et forsøk som nå gjennomføres i Danmark, viser seg å være vellykket.

Les også

  1. Liten sans for heroin på resept

  2. Venstre foreslår heroin på resept