To elever omkom – savnet lærer antatt omkommet

De to skoleelevene som døde i båtulykken i Seljordsvatnet, var begge flyktninger. Fire av de involverte i ulykken skal være i familie. Én lærer er fortsatt savnet.

Tre ambulansehelikoptre ved Seljordsvannet i Telemark der én person fortsatt er savnet etter at en båt med seks personer om bord kantret torsdag ettermiddag.

Det var fem elever og en lærer fra Nome og Bø voksenopplæring som var med på den fatale båtturen på Seljordsvannet.

Ulykken skjedde i 14-tiden torsdag da en liten fritidsbåt med seks personer om bord kantret.

De omkomne er to unge menn på 19 og 20 år. Begge var flyktninger bosatt i Bø.

Den ene hadde ligget under vann i mer enn to og en halv time da han ble hentet opp.

En av de omkomne skal ifølge NTB være i familie med de tre som klarte å redde seg i land.

I alt var det seks personer i ulykkesbåten, som nå er funnet. Den sjette, en lærer, er fortsatt savnet. Ifølge Telemarksavisa er det snakk om en kvinne, og hun er nå antatt omkommet.

– De sa at det kom bølger over båten

De tre personene som klarte å berge seg i land etter at båten kantret, løp til riksvei 36 hvor de ifølge Varden fikk stoppet en bilfører.

Arne Moen ringte nødetatene og tok de tre inn i bilen så de fikk varmet seg. Han sier følgende om tilstanden til de overlevende.

– De sa at det kom bølger over båten og at den hadde kantret. Ut over dette fortalte de ikke så mye. De var knekt, stakkars, fortsetter han.

Hadde flyttet til Norge alene

– De var alle unge eller mindreårige flyktninger, opplyser rådmann i Bø kommune Åse Egeland til NTB.

Ifølge NRK var de to som omkom, fra Syria og Somalia. Den ene mannen som er bekreftet død etter ulykken, hadde flyttet til Norge alene, uten familie, ifølge Egeland.

Den andre omkomne hadde noe familie i Bø, og Egeland forteller at de pårørende er varslet.

Båter og dykkere er satt inn i søket.

– Søket etter siste savnede fortsetter

Fredag fortsatte et omfattende søk etter siste savnede. Dersom det ikke gjøres funn i løpet av fredag kveld, vil søket bli trappet ned.

– Politiet og Røde Kors vil fortsette med overflatesøk gjennom helgen. Søndag formiddag vil det på nytt bli startet opp søk i dypet med sonar, opplyser politiets pressekontakt Sigrid Dahl til Telemarksavisa, fredag kveld.

Vakthavende redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen Sør-Norge forteller til Aftenposten at ingen av de seks i båten hadde redningsvester på seg.

Dette kan politiet foreløpig ikke bekrefte.

– Tur i privat regi

Politiet ser alvorlig på hendelsen og fortsetter etterforskningen for å avklare hva som egentlig skjedde ute på vannet.

De har tidligere bekreftet at båten som ble brukt er funnet og sikret, men politiet har foreløpig ikke sagt noe om bakgrunnen for ulykken eller hva som er blitt sagt i avhør, melder NTB.

Nome og Bø voksenopplæring med 180 elever er lokalisert i Nome, men har nå høstferie og er stengt:

– Dette var en tur i privat regi. Siden elevene bor i Bø er det kriseteamet her som følger opp, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret i Nome.

Krisestab

Arne Barstad (t.h.) og Terje Nordstoga fra Seljord Røde Kors gjør seg klare til å bidra i leteaksjonen.

Det er satt krisestab i tre kommuner i Telemark etter ulykken. I Seljord, hvor ulykken skjedde, i Bø, hvor de seks involverte var bosatt, og i Nome, kommunen hvor de jobbet og gikk på skole.

– Vi planlegger et eget opplegg for å ivareta elever og ansatte i dag og på mandag, sier rektoren.

Kriseteamene i de tre kommunene samarbeider på tvers.

– Hele kommunens apparat er mobilisert. Vi håndterer dette slik det skal håndteres, sier ordfører Olav Kasland i Bø til NTB.