Moskeer etablerer nytt nettverk etter utmelding fra Islamsk Råd Norge

De fem moskeene som brøt med Islamsk Råd Norge (IRN), har etablert en ny organisasjon for å ha dialog med myndighetene og andre religiøse samfunn.

Leder for Islamsk Råd Mehtab Afsar (f.v.), statsminister Erna Solberg (H) (i midten) og Arshad Jamil (t.h.) under en omvisning i Islamic Cultural Centre (ICC) sin moské ved Tøyenbekken i Oslo i 2015. Nå har Jamil og ICC dannet et nytt nettverk sammen med fire andre moskeer etter å ha brutt med Islamsk Råd. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Den nye har fått navnet Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN), skriver Vårt Land. Den ble stiftet torsdag sist uke og består av medlemmene fra moskeene Det Islamske Forbundet (Rabita), Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, Albansk Islamsk Kultursenter, Islamic Cultural Centre (ICC) og Centre Rahma.

– Vi skal ha dialog med både myndigheter, religiøse grupper og andre aktører i samfunnet, sier Arshad Jamil, styreleder i Islamic Cultural Center (ICC).

– Prøvd alt

Leder for interimsstyret i MDN er Senaid Kobilica, som er hovedimam i Det Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, Norges største moské.

Etter at kulturministeren i høst holdt tilbake statsstøtten til Islamsk Råd Norge, og kjøttprodusenten Nortura trakk seg fra samarbeidet om halalsertifisering, meldte flere moskeer seg ut fra organisasjonen. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn brøt også samarbeidet med IRN.

– Vi har prøvd alt som er i vår makt for å få til en endring, sier Jamil, med henvisning til konfliktene i Islamsk Råd Norge (IRN).

Ingen overraskelse

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) sier hun ser opprettelsen som en naturlig konsekvens av at flere av de store moskeene har meldt seg ut av IRN.

– Vi trenger muslimene for å få til en god livssynsdialog på et nasjonalt plan, og alt som bidrar til dette er positivt. Men det er opp til muslimene selv hvordan de velger å organisere seg, sier hun til Vårt Land.

Raja støtter

Abid Raja (V) sier til NTB at han er positiv til opprettelsen av et nytt muslimsk nettverk.

– Jeg har store forventninger til MND. Jeg håper de vil både være brobyggende og forståelsesskapende. Unge muslimer og storsamfunnet behøver dette, sier Raja som opplyser at Venstre vil gå inn for en støtte på 2 millioner kroner til MDN i sitt alternative budsjett.

– Norge behøver et slikt muslimsk nettverk, som kan bygge broer og skape dialog. Nå som IRN er fratatt sin statsstøtte, og har utspilt sin rolle, mener jeg det er viktig at det norske samfunnet spiller på lag med dem som har tatt kampen og brutt ut av IRN, sier Raja videre.