Norge

Etter 22. juli ønsket AUF-lederen å rive hele bygget. I dag er han glad for at det ikke ble gjort.

Det nye «Hegnhuset» omslutter kafébygget hvor 13 ungdommer ble drept for snart fem år siden. – Her skal ungdom kunne lære om det som skjedde. Gjør vi ikke det, er historien dømt til å gjenta seg, sier AUF-leder Mani Hussaini.

  • Hans Mortensønn Jordheim
I Hegnhuset er det fortsatt synlige spor etter terroren. Her skal ungdom komme og diskutere og reflektere over hva demokrati er og hvordan de selv kan verne om det.

På utsiden er Hegnhuset omkranset av nesten 500 stolper, en for hver som overlevde. Selve bygget bæres av 69 søyler, en for hver som ble drept. Kafébygget på innsiden er så å si urørt – det er synlige kulehull i veggen og vinduene står åpne fra da de ble brukt som nødutgang.

– Hegnhuset symboliserer både døden og overlevelsen og er det som uttrykker 22. juli aller sterkest, forklarer Hussaini.

Tidslinje med SMS-utveksling

Hussaini forteller at han og mange andre AUF-ere ønsket å rive det gamle kafébygget i tiden etter 22. juli. Minnene var vonde og løsningen syntes effektiv. Da fikk de straks sterke innvendinger fra pårørende.

  • Les også: – SMS-utstillingen er unik i verden.

– Nå er jeg veldig glad for at det ikke ble gjort. Vi har en plikt og et ansvar til å videreføre historien og det er det som blir formålet med dette bygget, sier han.

Her kan en virkelig oppleve historien: gjennom innblikk i det uberørte kafébygget, gjennom utdrag fra dommen mot Breivik og gjennom tidslinjen med SMS-utveksling mellom bekymrede foreldre og Utøya-deltakere.

AUF-leder Mani Hussaini betrakter tidslinjen som viser hendelsene 22. juli. – SMS-utstillingen er en ekstremt innovativ og banebrytende måte å minnes en nasjonal katastrofe på, mener minnestedsekspert Tor Einar Fagerland.

Minnestedsekspert Tor Einar Fagerland ved NTNU har vært sentral i utviklingen av Hegnhusets innhold og forteller at det første spørsmålet han fikk var om det ville bli mulig å komme tilbake og bruke Utøya.

Ja, men da må man fortelle historien, var svaret.

– Vi gjorde kafébygningen til en del av løsningen, ikke til problemet, forteller han.

I dette rommet, lillesalen, gjemte Åsmund Aukrust seg før han rømte ut vinduet. – Her ser alt likt ut som det gjorde for fem år siden, forteller han. I veggen bak han er fremdeles kulehull synlige.

– Jeg kjenner igjen skildringene i SMS-ene

Åsmund Aukrust, tidligere AUF-nestleder, er en av dem som kom seg uskadd av øya for fem år siden. Han har vært medvirkende i prosessen frem mot åpningen og er godt fornøyd med sluttresultatet.

– Jeg synes det er blitt veldig flott. Å se meldingene er svært sterkt – jeg kjenner igjen skildringene man kan lese i dem. Særlig sterkt er det å se meldingene der svarene stopper å komme. Dette er en brutalt ærlig fremstilling fra en brutal hendelse. Men det er viktig for unge å lære om ekstremisme, sier han.

Feil å pynte bygget

Bygget er umalt og upyntet, underlaget laget av betong. På det meste er det åtte meter under taket. Til sammen skaper det en røff stil, på grensen til det uferdige.

– Det ville vært helt feil å polere og pynte opp dette bygget. Den løsningen vi har gått for er blitt valgt i respekt for de etterlatte og de som overlevde, sier arkitekt Erlend Blakstad Haffner.

I Hegnhuset står vinduene åpne slik de var da de ble brukt som nødutgang. 13 ungdommer ble drept inne i Kafébygget.

Hegnhuset kommer ikke til å bli noe museum på lik linje som 22. juli-senteret, men daglig leder i Utøya AS, Jørgen Frydnes, sier de også ønsker å ha åpne helger for publikum som vil komme og se. Det gjenstår imidlertid noe logistisk planlegging, spesielt med tanke på båttransport over til øya, før det tilbudet er klart.

– Målgruppen vil først og fremst være ungdom som kommer i regi av skolen. På sikt håper vi også at dette kan bli en læringsarena for elever fra hele Europa, sier han.

Hegnhuset blir en sentral del av femårsmarkeringen av 22. juli. Da kommer Erna Solberg slik statsministeren har gjort ved de foregående minnemarkeringer. Det samme gjør kronprinsen, det er nytt for året.

En gruppe elever fra Norge og Polen er i gang med sitt demokrati-prosjekt i Hegnhuset. I samarbeid med Det Europeiske Wergelandsenteret og Raftostiftelsen har det blitt utarbeidet et undervisningsopplegg hvor unge mennesker gjennom aktiviteter og kunnskap skal få innblikk i demokrati, ytringsfrihet og toleranse.
Arkitektene har intensjonelt bygd Hegnhuset med i en røff stil. – Det ville vært feil å pynte bygget, sier arkitekt Erlend Blakstad Haffner.

Les også

  1. Jeg nekter å umenneskeliggjøre Behring Breivik. Da følger vi i hans fotspor | Bjørn Ihler, Utøya-overlevende

  2. Naboer mener Utøya-pårørende må ta mer hensyn

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Utøya
  3. AUF