Norge

«I en bag lå en mobiltelefon og lyste. Noen ringte og ringte, uten å få svar»

Ankara/Oslo: - Vibrasjonene gikk gjennom marg og ben, sier Selahuttin Simsek, som befant seg like ved angrepet. Vitner Aftenposten har snakket med hevder indirekte at myndighetene stod bak.

Bussjåføren Selahuttin Simsek stod og tok seg en røyk på togstasjonen like ved demonstrasjonen da bombene gikk av, og måtte slenge seg i bakken. Han mener angrepet skjedde på grunn av nyvalget som skal holdes i Tyrkia 1. november. Foto: Silje Rønning Kampesæter

 • Silje Rønning Kampesæter

Selahuttin Simsek var nettopp ferdig på jobb, og stod på perrongen og tok seg en røyk mens han ventet på toget. Det var da han hørte eksplosjonene. Han kastet seg i bakken.

— Vibrasjonene gikk gjennom marg og ben, sier den 44 år gamle mannen, som jobber som bussjåfør i Ankara.

Han reiste seg, gikk gjennom togstasjonen og ut på andre siden. Simsek kjente at han var skjelven. Synet som møtte ham, var kroppsdeler og døde mennesker. Ben og armer, avrevet hår og hud, lå strødd på bakken.

Når Aftenposten møter ham like ved åstedet, er de blodige fotsporene, som viser konturen av nakne føtter som løper vekk fra stedet hvor bomben gikk av, fortsatt godt synlige på den lyse asfalten.

Flagg og plakater ligger strødd langs fortau, gressplener og i veien, sprengt av gårde og i filler. «Baris» står det på flere av dem – «fred» på tyrkisk. For bare timer siden ble noen av bannerne brukt til å dekke over de nesten 100 menneskene som døde i eksplosjonen.

- Politiet angrep de sårede med tåregass

Legen Hande Arpat befant seg mellom 25 og 30 meter unna angrepet.

— Først så jeg en stor flamme. Så hørte jeg eksplosjonen og skrik. Jeg var i sjokk, forsteinet. Jeg følte ingenting, skriver hun i en epost til Aftenposten.

Arpat er medlem av sentralrådet i den tyrkiske legeforeningen. Medlemmer fra hele landet deltok i demonstrasjonen for å kreve arbeid, fred og demokrati.

— Krig er et problem for folkehelsen. Vi leger kom for å si «Stopp krigen - fred nå!». Vi kom sammen for et fredelig møte. Det var autorisert av myndighetene i Ankara, skriver hun.

Etter angrepet begynte hun å løpe mot åstedet for å hjelpe dem som var skadd sammen med de andre legene og medisinstudentene.

— Men politiet angrep de sårede med tåregass og vannkanoner. Så en stund kunne vi ikke nå dem.

Les også:

Les også

Alle skylder på alle etter angrepet

— Verken IS eller PKK har tatt på seg ansvaret

Utenfor politisperringene møter Aftenposten også en 23 år gammel student. Da han kom frem til åstedet, så han deler av bomben. Det var gått tre timer siden angrepet, og fremdeles lå døde mennesker overalt. Kroppene var nummerert, med numre helt opp til 95. Det siste offisielle drapstallet er 97.

Det som likevel gjorde sterkest inntrykk på ham var en bag som lå ved siden av ham på bakken. Bagen var tydelig ødelagt i eksplosjonen. En mobiltelefon vibrerte iherdig. Noen ringte og ringte, uten å få svar.

— Jeg grøsset da jeg tenkte på at det kunne være en far eller mor som forsøkte å få tak i sønnen eller datteren sin, sier studenten.

Han ønsker ikke å oppgi navnet sitt fordi han frykter represalier fra staten.

— PKK og IS tar på seg skylden når de gjennomfører angrep, sier han, og tror lite på statsministerens beskyldninger.

Ekstremistgruppen Den islamske staten har fått skylden av tyrkiske myndigheter for to selvmordsangrep, som kostet fire mennesker livet i Diyarbakır i juni og 33 mennesker i Suruc i juli. De har selv ikke påtatt seg ansvaret.

Plakater lå slengt rundt på området etter angrepet. Noen av dem inneholdt slagord mot regjeringspartiet AKP.

Ingen av hans egne venner deltok i demonstrasjonen, men venner av venner deltok, og én av disse ble skadet. Mannen forteller at han fikk vite om angrepet via Facebook, der kameraten til en av de sårede oppfordret folk til å dra til sykehuset for å donere blod.

Les også:

Les også

- Angrepet er tydelig rettet mot et spesifikt område i tyrkisk politikk

— Sammenheng med nyvalget

— Dette skjedde fordi HDP ikke har mistet støtten som resultatene viste at de hadde ved forrige valg, sier bussjåfør Selahuttin Simsek uten å nøle.

Han mener det har sammenheng med det kommende nyvalget i Tyrkia som finner sted om tre uker. Under valget i juni ødela det prokurdiske partiet HDP for president Recep Tayyip Erdogans presidentplaner da partiet hans ikke fikk flertall.

Simsek mener han vet hvem som står bak, men ønsker ikke å si det høyt, som de fleste andre.

— Dette er ikke noe nytt for Tyrkia, sier han.

Tyrkisk påtalemyndighet har startet etterforskning av begge lederne for HDP.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepet. Foto: Silje Rønning Kampesæter

Simsek tror ikke lørdagens angrep vil få konsekvenser verken for voldsnivået i Tyrkia, eller for valgresultatet i november.— Etter to dager har folk glemt det, sier han.

Både Simsek og den 23 år gamle studenten sier ambulanse og politi kom til åstedet rundt 10 minutter etter angrepet. De forteller at det i starten ble avfyrt gummibelagte stålkuler mot demonstrantene som var blitt rammet av eksplosjonen.

Hevder de vet hvem som stod bak angrepet

Legen Hande Arpat påpeker at angrepet i Ankara ikke var det første som har rammet Tyrkia. Hun viser til angrepet i Diyarbakir i juni, da fire mennesker ble drept, og til angrepet i Suruc måneden etter.

Legeforeningen har publisert en erklæring der de hevder de vet hvem som er ansvarlige for angrepet i Ankara. Erklæringen inneholder tydelige referanser til myndighetene:

 • De som ikke kunne godta resultatene av parlamentsvalget 7. juni
 • De som presset Tyrkia til borgerkrig fordi de ikke oppnådde 400 plasser i parlamentet, antallet plasser som er nødvendig for å transformere hele det politiske systemet
 • De som forsøker å vinne det kommende parlamentsvalget 1. november ved å skape frukt og terror i samfunnet
 • De som har vasket landet i blod med vannkanoner og geværer
  Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebookog Twitter.
 1. Les også

  «Da jeg reiste meg opp etter eksplosjonene, lå det kroppsdeler overalt»

 2. Les også

  Tyrkia anklager IS, PKK eller venstresiden

 3. Les også

  Norske kurdere samlet seg til protest mot terror

 4. Les også

  UD: - Ingen indikasjoner på at nordmenn skal ha kommet til skade

 5. Les også

  Minst 97 mennesker drept i terrorangrep i Ankara i Tyrkia