Bøtelegges for Facebook-bilder

Studenter ved universitetet i Oxford har fått bøter for ting de har gjort i nettsamfunnet. – Vi følger med, sier universitetet.

I likhet med hundretusener av nordmenn, synes mange studenter ved universitetet i Oxford at Facebook er et bra sted å dele festbilder og sladder med venner.

Men for de ansatte ved universitetet er Facebook i stedet et ypperlig verktøy til å finne og straffe "bråkmakere", skriver nyhetsbyrået AP.

Universitetet har begynt å sende ut e-poster til studenter som har Facebook-profiler med bilder av såkalte "trashings" – ungdom som har blitt dekket av skum, egg og mel av sine klassekamerater. I e-postene har de aktuelle studentene fått bøter på alt fra 450 kroner til 1100 kroner.

LES OGSÅ: Sjekker på nett — ikke på by'n

Lederen for Oxfords studentforbund, Martin McCluskey, har sendt ut en e-post til alle studentene ved universitetet hvor han advarer mot den uvanlige praksisen. Han mener studentene blir utsatt for spionasje og er sjokkert over bøtene.

— Det er fullstendig uverdig og har blitt snikinnført. Disiplinærreaksjoner skal være transparente, sier McCluskey, som nå har tipset studentene om å endre på innstillingene i Facebook slik at ikke alle har tilgang til å se profilene.

LES OGSÅ: Det seriøse svaret på Facebook

Anti-sosial oppførsel

Nettverket Oxford, som har over 29.000 medlemmer, har også satt restriksjoner på hva som skal synes. Her er verken diskusjoner eller bilder synlige for andre enn de som er med i nettverket.

LES OGSÅ: Kirken inn i Facebook

En talsmann for universitetet har bekreftet ordningen med bøteleggelse basert på Facebook-vaner, men vil ikke uttale seg med navn.

— Universitetets ledelse har fortalt studentene at de er velkomne til å møte sine venner etter eksamenene, men at studenter som skaper uorden i gatene med mat eller alkohol, eller som deltar i anti-sosial oppførsel som strider mot universitetets regler, vil bli straffet, sier talsmannen.

I Norge har enkelte selskaper truet med å gi de ansatte sparken hvis de bruker Facebook i arbeidstiden. Andre bedrifter har rett og slett stengt tilgangen til nettsamfunnet.

LES OGSÅ:

Universitetet i Oxford.