Norge

Kan ikke love bedre batterier

Nokia N95 er mobilen som har alt, og da bruker den også mye strøm.
  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef
  • Vi jobber mest med å minske energiforbruket i våre mobiltelefoner, sier Jarkko Sairanen i Nokia.

Han kan nemlig ikke love noen revolusjonerende nye batteriteknikk som skal løse det økende problemet med stadig kortere driftstid på stadig mer avanserte mobiler med stadig flere funksjoner.

— Vi jobber selvsagt tett med våre underleverandører av batterier til våre telefoner, men driver ingen egen forskning og utvikling på selve batteriene, sier han.

— Det vi jobber mest med er å se på hvordan systemene i våre nye telefoner bruker strøm. Det kan være faktorer som hvor lenge skjermen står på når den ikke er i bruk, hvor lenge og mye energi telefonen bruker på å holde seg på mobilnettet, eller søker etter WLAN-nett, sier Sairanen til Forbruker.no.

Vi møter ham på Nokias årlige "Tech Update" for nordisk presse i Stockholm.

Der holdt sjefen for Nokias konsernstrategi et foredrag med tittelen, "veikart for teknologiutviklingen".

Nettsøkprogram

Han fortalte blant annet at Nokia som hittil har vært et selskap som har laget telefonene, og ikke hat så mye fokus på innholdet og hva kundene bruker telefonene til, nå har et stort fokus på Internett-bruk og innhold.

— Vi har blant annet, i samarbeid med blant annet Yahoo, Eniro og Gule Sider i de nordiske landene, et egen nettsøkprogram som leveres med alle våre smarttelefoner på S60-plattformen, sier Nokia-sjefen.

Han er også stolt av samarbeidet finnene har med store Internett-aktører på multimediafronten, som Flickr, YouTube og VOX.com.

Det er i dag solgt godt over 100 millioner avanserte mobiltelefoner med Nokias Symbian-baserte brukergrensesnitt, S60.

Hvor mange som bruker telefonene som nettlesere og benytter seg av alle Internett-realterte-tjenester er noe usikkert, men Sairanen er enig i at det på langt nær er flertallet.

  • Vi har fortsatt en vei å gå før dette er så enkelt å ta i bruk og enkelt å bruke, at vi får med de store massene, innrømmer han. Men sier samtidig at de legger mye utviklingsresurser i å gjøre det så enkelt for brukerne som overhode mulig.
  • En god brukeropplevelse ved både telefonene og tjenestene er den klart viktigste faktoren for suksess med avanserte Internett- og multimediabaserte mobiltelefoner, mener han.
  • Prisingen er Også en viktig faktor her, sier han, og ønsker overgangen til "flat-rate", eller én pris pr. dag eller måned, for mobil databruk velkomment.

— Flere og flere operatører går bort i fra prisstrukturer der brukerne må betale pr. nedlastet byte, det er viktig.

HSDPA

Sairaen var også opptatt av mobilt bredbånd og raskere datamuligheter, som han også anser som en viktig faktor for at flere virkelig skal begynne å ta mobilt Internett i bruk.

  • Utviklingen av og utbygningen av 3,5G, eller HSDPA, går i en imponerende hastighet om dagen, veldig mange land er allerede i drift, og mange er i startgropa, sier han.

I Norge bare så vidt er i gang. Netcom tilbyr sine kunder å kunne teste HSDPA i Oslo-området. Telenor sier at de har vedtatt å innføre HSDPA, men har ikke kommet med noen konkret lanseringsdato enda.

  • Det har vært en slags høna-og-egget-utfordring mellom mobilprodusentene og mobiloperatørene, om hvem som skal være først. Produsentene vil ikke legge for mye ressurser i å tilby HSDPA-telefoner, uten et nettverk som de kan brukes i og operatørene har ventet på telefonene.

— Men nå er vi i gang. Det finnes i dag rundt 200 HSDPA-dingser på markedet, ikke bare mobiltelefoner, men også PC-er med innbygget slik funksjonalitet og PC-kort, sier han.

Jarkko Sairanen, visepresident for corporate strategy kan ikke love Nokiakunder bedre batterier på sine mobiler.