Viggo Kristiansen til FVN: – Jeg tenker at bevisene egentlig taler for seg selv

Snart ventes en avgjørelse i Baneheia-saken. I sitt første intervju siden løslatelsen sier Viggo Kristiansen til Fædrelandsvennen at han mener saken har snudd.

Viggo Kristiansen (t.v.) og hans far Svein Kristiansen avbildet i det de kom hjem til Kristiansand etter at Høyesterett i juni 2021 avgjorde at han kunne løslates.

I fjor sommer ble Viggo Kristiansen løslatt etter å ha sittet nesten 21 år i fengsel for Baneheia-drapene. Gjenåpningen av saken vil enten føre til en frifinnelse av Kristiansen eller at det blir tatt ut ny tiltale mot ham. Konklusjonen er ventet om kort tid.

Siden løslatelsen har Kristiansen holdt lav profil. Nå har han stilt opp til intervju med Fædrelandsvennen. Der sier 43-åringen at han gikk mye for seg selv det første året fordi han ikke ville «tråkke folk på tærne eller vise mangel på respekt».

– Men så kommer man til et punkt der man tenker på hvor lenge man skal holde på slik. Målet er jo å komme tilbake i samfunnet, og jeg synes vi har tatt det gradvis. Akkurat nå føler jeg at jeg begynner å komme inn i den normale samfunnsverdenen, sier han til FVN.

Kristiansen sier han ikke har hatt noen negative opplevelser med folk i Kristiansand siden han ble løslatt.

– Bevisene taler for seg selv

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept etter en badetur i Baneheia 19. mai 2000. De ble funnet to dager senere.

Kristiansen ble utpekt som hovedmann og fikk lovens strengeste straff, mens Jan Helge Andersen bare ble dømt for drapet på den yngste jenta. Han ble frikjent for drapet på 10-åringen.

Nå er Andersen siktet på nytt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Eksperter i utlandet har funnet hans DNA i prøvene som ble sikret fra henne. Det ble ikke funnet spor av Kristiansens DNA.

Jan Helge Andersen har imidlertid holdt fast ved sin forklaring og hevder Kristiansen var med i Baneheia. På spørsmål fra FVN om hva han tenker om det, svarer Kristiansen:

– Jeg tenker at bevisene egentlig taler for seg selv, sier han.

Les også

Kan Jan Helge Andersen dømmes for et drap han er frikjent for å ha medvirket til?

– Har ikke hatt kontakt

Kristiansen sier han ikke har hatt kontakt med Andersen siden arrestasjonen i 2000. 43-åringen har alltid hevdet sin uskyld.

Han sier til FVN at han ikke ønsker å kommentere detaljene i den nye etterforskningen, men sier at «saken har snudd» og at det er mye som nå «har kommet frem i lyset». Det er ikke én advokat i Norge som ville fått ham frikjent på 2000-tallet, mener Kristiansen.

– Det er første gang jeg opplever at folk ser min side av saken, sier han til avisen.

Kristiansen ønsker ikke å spekulere i hva statsadvokaten vil komme frem til, men sier han ser positivt på en eventuell ny rettsrunde. Han håper også det settes ned en granskning av saken.