DEL 4: Skjermkort og lydkort

Neste del og forrige del

Steg 7: skjermkort

Du trenger også et skjermkort til PC-en din. Noen hovedkort har innebygget skjermkort, men disse er ofte ikke gode nok hvis du skal spille litt avanserte dataspill eller redigere video.

Ulike hovedkort har ulike skjermkort-slotter. Det er i hovedsak fire ulike typer: ISA, PCI, AGP eller PCI-express. ISA er ganske utdatert, og du skal ha meget uflaks hvis du møter på et hovedkort med en slik kobling.

PCI og AGP har vært de vanligste koblingene de siste årene, men nå kommer PCI Express for fullt som er en standard som har muligheter for mye større hastigheter enn de foregående. Flere hovedkort har kombinasjonen PCI og PCI Express.

Fest skjermkortet i PCI-slotten ved å presse det forsiktig, men bestemt, ned i hullet. Bruk mønsteret på skjermkortet til å se hvordan det skal presses ned. Det er en avlang bit, og en kort bit. Delt av et lite mellomrom. Se etter samme mønster i PCI-slotten, og press kortet ned.

Deretter fester du kortet i kabinettet med en skrue, slik det er vist på bildet.

Koble så strøm til skjermkortet, og det skal være klar til bruk.

Steg 8: lydkort:

Har du kjøpt et hovedkort nylig, er det høyst sannsynlig innebygd et lydkort i det. For den vanlige databruker, er dette mer en godt nok. Noen har imidlertid behov for bedre lydkort (avanserte gamere eller musikere), og installeringen av et slikt er meget lett.

Finn en ledig PCI-slott, og plasser kortet ned denne, akkurat som du gjorde med skjermkortet, slik at utgangene på kortet peker ut på baksiden av kabinettet. Pass på at det sitter ordentlig. Skru det fast i kabinettet, og det er klar til bruk.

Koble til ledningen fra CD/DVD-ROM

Hvis du kobler til et lydkort, og allerede har koblet den tredelte ledningen fra CD-ROM-en i hovedkortet, kan du nå trekke den ut, og feste den til lydkortet.

Nå skal PC-en være mer eller mindre klar til bruk, slik som dette:

Siste steg i PC-byggingen

Koble til skjermen, strømkabel, eventuell nettverkskabel, og skru på PC'en. Starter den?

Neste steg

Alle delene:

DEL 1: Strømtilførsel, prosessor og vifte

DEL 2: Minnet og hovedkortet

DEL 3: Harddisk og DVD/CD-brenner/spiller

DEL 4: Skjermkort og lydkort

DEL 5: BIOS og programvare