Brokollapsen på E18: - Bilen foran meg forsvant

Henrik Lindhagen var på vei hjem til Nøtterøy fra et møte i Oslo da bilen foran ham på E18 plutselig var vekk.

Den sørgående delen av Skjeggestad-broen (t.v.) har en tydelig knekk, men også det nordgående løpet henger i løse luften, opplyser Veivesenet.
Kjørte over broen: Henrik Lindhagen.

10.000 biler kjører hvert døgn over den 200 meter lange motorveibroen på E18 som i går kollapset. Mirakuløst nok ble ingen skadet.Henrik Lindhagen, som jobber i Stangekylling, hadde vært i Oslo i jobbsammenheng da han mandag ettermiddag i 14.30-tiden kjørte sørover på E18. Plutselig forsto han at noe var alvorlig galt.

— Forsøkte å bremse

— Bilen foran meg forsvant. Jeg forsøkte å bremse, men det hele skjedde for fort til at det var mulig å stoppe. Jeg så at bilen foran meg kom opp på andre siden og regnet da med at det skulle gå bra. Jeg hadde egentlig ikke noe annet valg enn å fortsette. Det smalt godt i bunnen av dumpen, forteller Lindhagen til Aftenposten.

I går ettermiddag følte han seg litt medtatt etter at hendelsen hadde fått tid til å synke inn.

— Jeg er litt satt ut, forteller han.

Henger i løse luften

Det var Skjeggestad-broen, som fører E18 over Holtungveien, som sviktet. Den ligger vedBentsrud nær Holmestrand. Den synlige svikten er i sørgående felt. Drifts— og vedlikeholdssjef i Statens vegvesen i Vestfold, Odd Tandberg, sier at den sørgående delen av broen henger i løse luften. Det nordgående løpet er det også utrygt å bevege seg ut på. - Det er mer enn 35 broer på E18 fra svenskegrensen til Kristiansand. Kommer dere til å sjekke alle disse, eller er dette en svikt som bare gjelder denne broen?

— Jeg vil være forsiktig med å si noe om dette, men slik det ser ut, synes dette å være noe som er forårsaket helt lokalt. Men endelig svar på dette får vi når de tekniske undersøkelsene er gjort, sier Tandberg.

- Jordras under broen

Årsaken til bristen ser ut til å være at grunn har rast ut rundt bropilarene.

— Det har gått et jordras under broen, slik at pilarene som holder broen oppe, har sviktet, sa vakthavende brannsjef Jarle Steinnes i Vestfold interkommunale brannvesen i går.

Han fortalte at det fortsatt kunne høres lyder i pilarene, og at broen kunne komme til å rase sammen.

Geologer og andre eksperter ble i går tilkalt for å kartlegge i detalj hva som hadde skjedd og hvorfor.

Vogntog passerte dumpen

Da trafikken stoppet opp foran knekken i broen, sto det flere kjøretøyer foran stedet. Sjåfører og passasjerer ble fraktet vekk med buss. Det sto tre tunge kjøretøyer igjen på broen, men det er også enkelte vogntog som har kjørt over dumpen, ifølge øyenvitner Aftenposten har snakket med.

Bjørnar Gabrielsen kjørte i likhet med Henrik Lindhagen over broen litt etter halv tre i går ettermiddag. Han er dagpendler på strekningen og så straks at noe var helt galt.

— Jeg skvatt voldsomt. Det var et godt hull i bakken, og da var det ennå ingen form for varsling, forteller Gabrielsen til Aftenposten.

Han hadde følelsen av å fly over dumpen.

— Jeg så i speilet at det kom noen vogntog bak, og at sjåførene heldigvis klarte å holde kontrollen over kjøretøyene, forteller han.

- Hvordan har du det nå?

— Nå er jeg er litt skjelven, ja. Det var skikkelig flaks at det gikk så bra som det gjorde, sier han.

- E18 blir stengt lenge

Trafikanter gjennom Vestfold må regne med en stengt E18 og trafikkaos i lang tid fremover.

— Broen kommer til å være stengt lenge, men jeg kan ikke si noe mer om hva lenge betyr, sier avdelingsdirektør Ingunn Foss ved veivesenet i Vestfold til Aftenposten.

Tekniske eksperter startet arbeidet med å undersøke broen og grunnen under den i går. De fortsetter arbeidet i dag.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier han først og fremst er glad for at ingen kom til skade i hendelsen.

– Slikt skal ikke skje med en bro som er 15 år gammel. Derfor har veivesenet og NVE begynt arbeidet med å undersøke hva som har hendt og hvordan det kan fikses, sier Solvik-Olsen.

Kø og omkjøring

Trafikken mellom Helland-krysset og Island-krysset på E18 er omdirigert gjennom Holmestrand. Det passerer til vanlig rundt 10.000 biler i døgnet på denne strekningen.

— Vi må regne med betydelig kødannelser fremover på morgenen og ettermiddagen i dag, sier Foss.

Samferdselsministeren sier de vil snu alle steiner for å begrense problemene bilistene får som følge av omkjøringene. Han håper særlig at tungtrafikken vil benytte seg av ekstra kapasitet på fergesambandet Horten-Moss.