Vil øke skattene på laks og kraft med 33 mrd.

Regjeringen foreslår en stor skattepakke for naturressurser. Den vil hente rundt 33 milliarder ekstra i skatt fra vannkraft og fiskeoppdrett.

– En viktig del av dette blir å sikre at verdiene som kommer fra naturressursene våre, må fordeles mer rettferdig enn i dag. Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) (bildet) på en pressekonferanse onsdag morgen på Blaafarveværket i Modum i Buskerud.

E24s samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen kaller dette for «et politisk råtassgrep».

Bransjeforeningen Sjømat Norge er svært misfornøyd med skattepakken. – Jeg er sjokkert over at regjeringen slukker lysene langs kysten, og det med en finansminister fra Sp på post, sier direktør Geir Ove Ystmark.

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, sier han er bekymret for hva de nye skattene på vannkraft vil bety Oslos budsjett.

– Det er ikke riktig, slik regjeringen hevder, at det ikke vil føre til kutt i tjenestene. Det er kommunene som yter tjenester til folk i byen og ikke staten. Dette er dramatisk for Oslo og vil bety at vi vil måtte kutte i våre tjenester, sier Johansen.

Lakseaksjene på Oslo Børs raste onsdag etter nyheten om den foreslåtte lakseskatten. Verst gikk det for Salmar. Oppdrettsselskapets markedsverdi ble barbert med nær 20 milliarder kroner.