18-åring siktet for narkosalg og å ha hensatt tvillinger i hjelpeløs tilstand – fengslet i fire uker

18-åringen som var siktet for å ha solgt narkotika til de to tvillingene som døde i Spydeberg, er nå også siktet for å ha hensatt jentene i hjelpeløs tilstand.

Politiet henter ut beslag fra en leilighet i Spydeberg søndag.

Tirsdag ble han fengslet i fire uker av Follo og Indre Østfold tingrett. Han er også underlagt to uker med brev- og besøksforbud. Fengslingsmøtet i tingretten i Ski gikk bak lukkede dører. Pressen fikk ikke være til stede i salen under rettsbehandlingen.

Etter fengslingsmøtet sa forsvarer Johannes Bakkevig at 18-åringen samtykker til fengsling selv om han nekter straffskyld. 18-åringen har tatt betenkningstid på om han vil anke kjennelsen. Forsvareren sier den siktede er ung og preget av saken.

Familien har via sin bistandsadvokat gått ut med bilde av tvillingene Mille Andrea (t.v.) og Mina Alexandra. Søstrene ble funnet døde i Spydeberg søndag 8. januar. Bildet er tatt julaften 2022.

Politiet: Fornøyd med resultatet

Politiadvokat Benedicte Granrud i Øst politidistrikt, sier at hun er fornøyd med at den siktede blir fengslet i fire uker.

– Hva er grunnen til at siktelsen ble utvidet?

– Det er på bakgrunn fra opplysninger vi har fått gjennom etterforskningen så langt. Det er etter en samlet vurdering, men jeg kan ikke gå inn i detaljene akkurat nå, svarer Granrud.

Søndag ble de 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen funnet døde i Spydeberg. De to var under barnevernets daglige omsorg og meldt savnet fra en institusjon. En mann i 20-årene ble pågrepet på adressen der jentene ble funnet. Han ringte selv og varslet politiet.

Siktet for uaktsomt drap

Politiet har siktet mannen for uaktsomt drap. Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker. Han mener han ikke har gjort noe galt og nekter straffskyld. Forsvarer Knut Ditlev-Simonsen mener det ikke er grunnlag for å sikte klienten for uaktsomt drap.

Politiets hovedhypotese er at 16-åringene døde av overdose, men politiadvokat Benedicte Granrud har så langt ikke villet bekrefte dette. De har heller ikke ønsket å si hva slags stoff eller stoffer tvillingene skal ha tatt.

En tredje jente er på sykehus. Tilstanden var mandag stabil. Hun har status som vitne og er avhørt av politiet.

Tirsdag ble altså den andre siktede i saken fengslet. Politiet har en viss formening om hva slags relasjon 16-åringene hadde til de siktede.

Dømt for ran i 2021

18-åringen ble i mars 2021 dømt til samfunnsstraff for ni ran. Det dreide seg i stor grad om tilfeller der han truet ungdom i starten av tenårene til å gi fra seg verdisaker, som dyre jakker og airpods. Ranene skjedde gjerne på T-banen i Oslo og nabokommunene på vestsiden. De ble utført i samarbeid med flere andre ungdommer. 18-åringen ble også dømt til å betale til sammen nær 150.000 kroner i erstatning til en rekke ofre.