Norge

Automater fører flest til spillegalskap

Spilleautomatene får skylden for mye av spillegalskapen her i landet. Ni av ti som ringer Hjelpelinjen for spilleavhengige er hektet på automater.

 • Forf>
 • <forf>arnfinn Mauren <

Nye tall. Over 2000 spilleavhengige og pårørende ringte Hjelpelinjen i 2003, viser ferske tall fra den første årsrapporten for telefontjenesten. Nesten 90 prosent av disse oppga avhengighet til spilleautomater.— Automatene er hovedsynderne, fastslår daglig leder Thore Paulsen i Hjelpelinjen for spilleavhengige. Resten av innringerne oppga avhengighet til oddsspill, tipping og hestespill. Avhengigheten til spilleautomatene overrasker ikke dem som driver automatene.- Det er en kjent sak at den type spill, med kort responstid, er de spillene som trigger mest spilleavhengighet, sier spesialrådgiver Bernt Apeland i Norges Røde Kors, som i fjor tjente 500 millioner kroner på sine over 3500 automater.

Liberal lov

Det finnes få sammenlignbare tall om spilleavhengighetens utvikling i Norge, men både automatbransjen og helsevesenet tror den liberale norske lovgivningen - vedtatt i 1995 - har bidratt til at automatene har skapt tusenvis av spilleavhengige.- Helt klart. Hadde de politiske retningslinjene vært annerledes, så hadde problemet vært mindre, sier styreleder Hans Olav Fekjær i Norsk forening for pengespillproblematikk.Ifølge Fekjær er det bare Norge og New Zealand som tillater at de mest aggressive spilleautomatene blir plassert åpent på handlesentre og jernbanestasjoner. Han er redd den vedtatt innstramningen fra 2005 kommer for sent.- Ja, jeg tror det. Problemet akkumuleres over tid, og nå ser vi resultatet.2003-tallene fra Hjelpelinjen bekrefter også at spilleavhengigheten brer seg blant barn og unge. Hver tiende innringer i fjor - rundt 200 personer - var barn under 18 år. Flere av dem har vært ned i 11- 12-års alderen. Noen få enda yngre.- Alle er klar over 18-års grensen. Det eksisterer imidlertid ikke vakthold, og barna får dermed spille fritt, forteller Thore Paulsen. Innringerne, både barn og voksne, er ofte svært fortvilet. Det handler ikke bare om pengeproblemer, men om depresjon, psykiske problemer og familie- og jobbkriser.- Det er ofte en voldsom dramatikk i det som fortelles, og Hjelpelinjen har uten tvil sin berettigelse, sier Paulsen.

 1. Les også

  - Et stort samfunnsproblem

 2. Les også

  - Spilleautomat-monopol bryter ikke EØS-avtalen

 3. Les også

  Avviser at monopol bryter EØS-avtalen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5