Norge

- Bommer med kritikken

Medieforskere mener statsministeren bommer når han kritiserer pressens dekning av Reinås-rapporten. De frykter at mediene demper den viktige debatten etter at utenriksråden ble syk.

 • Forf>
 • <forf>per-ivar Nikolaisen <

— Det hadde vært en fordel om statsministeren hadde vært konkret i denne saken - sagt hvilken avis han sikter til og hva som er publisert. Jeg har ikke sett overtramp mot utenriksråd Bjarne Lindstrøm i denne saken. Mediene har i stedet fokusert på systemmangler, mener medieforsker og presseetisk nestor Svein Brurås ved Høgskolen i Volda. Han har bl.a. evaluert medienes dekning av Tønne-saken.Oppfordringen kommer etter at statsminister Kjell Magne Bondevik i går kritiserte mediene for urimelig hardkjør mot den nå sykmeldte utenriksråden. Bondevik sikter til "noen tabloidaviser som velger å komme med negative karakteristikker og uttrykk", ifølge NTB. Statsministeren, som selv fikk hard kritikk for oppførselen da Reinås-rapporten ble lagt frem, mener embedsmenn burde være forskånet for slikt.- Denne saken springer ikke ut fra mediene, men fra et regjeringsoppnevnt utvalg. Det er helt naturlig at kritikken blir referert og kommentert. Den sterkeste kritikken kommer nettopp fra utvalget, sier førsteamanuensis Brurås.

- Legitimt.

Han får støtte fra medieprofessor Helge Østby ved Universitetet i Bergen.- Pressen må ha rett til å vurdere om det er embedsverket eller politisk ledelse som har sviktet. Det kan tenkes at det har vært uheldig å mase om å få uttalelser fra Lindstrøm. Men å diskutere hans rolle i den konkrete saken og hans lederrolle i embedsverket, må være legitimt, mener Østby.Medieforskerne advarer pressen mot å legge en demper på dekningen etter at utenriksråden ble sykmeldt.- Det er veldig viktig at mediene nå holder trykket på hvordan departementet skal organiseres, mener Østby.- Det er nettopp medienes oppgave å fokusere på dette, ikke minst etter det som skjedde etter tsunamien. Alle er tjent med det. Hvis ikke, vil ukultur igjen bre seg, påpeker førsteamanuensis Svein Brurås.

 1. Les også

  Lindstrøm sykmeldt

 2. Les også

  Aarebrot: - Heroisk av UD-sjefen

 3. Les også

  Utenriksråd Lindstrøm sykmeldt

 4. Les også

  Skal rydde opp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  VG gikk ut med upublisert materiale i rapport: – Dette er unikt, sier pressegeneral.

 2. LEDER

  Aftenposten mener: «Jenteklubben grei» må også tåle en kritisk presse

 3. FOTBALL

  Trenerforeningen om mulig Flovik-sparking: – Mye tyder på at det går i den retningen

 4. POLITIKK

  Kringkastingssjef etter kritikk av Sandberg-håndteringen: – Som medier må vi tåle den diskusjonen

 5. NORGE

  Regjeringen unntar flere koronarapporter

 6. DEBATT

  Alle klager på mediene … | Kjersti Løken Stavrum