Norge

Anket voldtektsdom - fikk tredobbel straff

25-åring dømt for å ha voldtatt kvinne mens hun sov.

Gulating lagmannsrett skjerpet straffen mot en 25-åring som hadde sex med en sovende kvinne.
 • Christian Nicolaisen
 • Thomas Olsen
  Journalist

En 25 år gammel mann fra Hordaland er i Gulating lagmannsrett dømt til to og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en tre år yngre kvinne mens hun sov, skriver Bergens Tidende.

Da han sto tiltalt i tingretten i januar i år, ble straffen ni måneders fengsel.

Anket dommen

Bakgrunnen er at han ble frikjent for forsettlig voldtekt, men dømt for grov uaktsomhet.

Tingretten fant med andre ord at mannen ikke var klar over at kvinnen sov, men at han burde ha skjønt at så var tilfelle.

Mannen mente seg feilaktig dømt, og anket dommen. Det gjorde også påtalemyndigheten.

Hemsedal-saken:

 • Kraftige reaksjoner etter voldtektsfrifinnelse: Meddommere henges ut på Facebook
 • Forsvarer: – Folk oppfører seg som en lynsjemobb
 • Trine Eilertsen: – Folkedomstolens skremmende rop

25-åring dømt for å ha voldtatt kvinne mens hun sov.

Tingrettens konklusjon er nå satt til side av en jury i Gulating lagmannsrett, som mener det er bevist at 25-åringen var klar over at kvinnen ikke var våken.

Dermed blir straffen også en god del strengere: To år og seks måneder, eller mer enn tre ganger så strengt som i tingretten.

– Hun er lettet over at hun ble trodd på at dette var et seksuelt overgrep. Saken har vært en stor belastning for henne, og hun er glad det er over nå, sier kvinnens bistandsadvokat Hege Pedersen Falch.

Kvinnen som var 19 år da overgrepet fant sted,. er lettet over å bli trodd, opplyser hennes bistandsadvokat Hege Pedersen Falch.

Ble henlagt

Saken ble opprinnelig henlagt av statsadvokaten, men kvinnen klaget til Riksadvokaten, som beordret at det skulle tas ut tiltale.

– Henleggelsen var svært vanskelig for henne å akseptere. Hun reagerte raskt da hun ble utsatt for dette overgrepet, og oppsøkte voldtektsmottak umiddelbart etter. Politiet iverksatte etterforskning ikke lenge etter hendelsen. Derfor er lettelsen kanskje enda større nå som det foreligger en endelig dom, sier Falch.

Domfelte og kvinnen var studenter ved samme utdanningsinstitusjon i en kommune i Hordaland.

Etter en fest en desembernatt i 2013, endte de opp med å se film på rommet til den da 19 år gamle kvinnen.

«Hva i helvete er det du driver med?»

Lagmannsretten legger til grunn at kvinnen sovnet med klærne på. Så – mener juryen – ble hun utsatt for et seksuelt overgrep.

«Hennes forklaring styrkes av hennes umiddelbare reaksjon i form av å uttale «hva i helvete er det du driver med» til tiltalte og at hun så ble liggende gråtende på gulvet og hadde smerter og rifter i underlivet», skriver de juridiske dommerne i sin begrunnelse for at juryens avgjørelse ble godtatt.

I retten forklarte 25-åringen en annen historie – at kvinnen aksepterte at han kledde av henne, og at hun responderte positivt på kjærtegn og seksuelle fremstøt.

Fikk strafferabatt

Den forklaringen tror ikke dommerne på.

«At hun [fornærmede] i ettertid har hatt ulike psykiske problemer som er forenlig med overgrep, underbygger ytterligere at det ikke var noen frivillig seksuell omgang som fant sted», heter det i dommen.

Dommerne viser videre til at 25-åringen rett etter hendelsen skal ha uttalt, til et vitne, at han hadde gått langt over streken.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med mannens forsvarer mandag kveld.

Normalt skal voldtekt lik den i denne saken straffes med fengsel i tre år og tre måneder. Når resultatet her ble to og et halvt år, skyldes det at saken er blitt gammel.

Forholdet stammer fra 2013, men tiltale ble ikke tatt ut før halvannet år senere.

Mannen er også dømt til å betale 120.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen, som i etterkant av hendelsen har slitt med søvnproblemer og angst.

Les mer om

 1. Voldtekt
 2. Hordaland fylkeskommune
 3. Straffeloven
 4. Etterforskning
 5. Hordaland