Oslo Lufthavn oppfordrer reisende som skal ut av Schengen til å være ute i god tid

– Det er tidvis veldig lange køer, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Køen med reisende som skal fly til land utenfor Schengen-området har vært svært lang flere dager så langt i sommer.
  • Ingvild Fjelltveit

– Derfor oppfordrer vi reisende som skal til reisemål utenfor Schengen-område til å beregne en ekstra halvtime mellom innsjekk og boarding, sier Ulverud.

Hun sier at det fredag formiddag var noe kø til passkontrollen, men at de ikke har vært så lange som tidligere i sommer. Det er på bakgrunn av lange køer flere dager i sommer at Oslo Lufthavn går ut med en generell oppfordring om å være ute i god tid.

– Vi har sagt en halvtime mer enn det man vanligvis ville beregnet, og i tillegg til det flyselskapene man reiser med anbefaler, sier hun.

Gjelder kun reisende som skal ut av Schengen-området

Ulverud understreker at det er reisende til land utenfor Schengen-området, for eksempel USA, England og Tyrkia, som blir berørt av køene.

– Det er en travel fredag også ellers på flyplassen, men ikke noe utenom det vanlige, sier Ulverud.

Foreløpig har ikke Avinor fått henvendelser fra reisende som har mistet flyene sine på grunn av køene til passkontrollen.

– Vi tar forholdsregler for å sørge for at folk rekker flyene sine. Når det er lang kø skal det være servicemedarbeidere i området som kan ta folk som står i fare for å miste fly ut av køen for å hjelpe dem gjennom montrollen, sier Ulverud.

Skyldes politiets bemanningssituasjon

Politiet sliter med å ha nok ansatte på jobb i grensekontrollen i sommer, og det er dette sammen med sommertrafikk som gjør at det er lange køer for reisende som skal gjennom passkontrollen i sommer.

Det er 175 ansatte ved Gardermoen politistasjonen, men på grunn av sykmeldinger, ferieavvikling og vikariater som ikke blir forlenget er det i sommer bare 150 ansatte på jobb. Gardermoen politistasjonen har beregnet at de har behov for 225 ansatte.

Det blir nå ansatt politistudenter for å hjelpe til med nødpass-tjenesten.

– Situasjonen i sommer er utfordrende. Det er ikke bra at reisende må stå i så lange køer, og situasjonen for de ansatte er bekymringsfull, sa Bjørn Vandvik, fungerende leder for Romerike i Øst politidistrikt, til Aftenposten i går.

Er du glad i å fly? Da bør du få med deg disse sakene: