Norge

Apples iPhone-sjef må gå

Skal ha nektet å unnskylde kart-flausene i siste versjon av iOS for iPhone.

Den gode stemningen mellom Apples toppsjef, Tim Cook, og iOS-sjef Scott Forstall (t.h.) under iOS6-lanseringen i juni er borte. Nå er Forstall fratatt alle arbeidsoppgaver og satt på "tørkeloftet".
  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

I en pressemelding fra data— og mobilgiganten opplyses det om at iOS-sjef Scott Forstall med umiddelbar virkning er fratatt sine oppgaver, og skal forlate selskapet en gang neste år.

Fire andre i ledergruppen skal dele hans ansvarsoppgaver mellom seg. Dermed er den største reorganiseringen i Apples toppledelse siden Steve Jobs kom tilbake og kastet ut daværende leder Gil Amelio i 1997, et faktum.

Kompromissløst

Forstall som bare har to arbeidsplasser på sin CV, begge under Steve Jobs, i Next og siden Apple, har hittil vært en hyllet leder for utviklingen av operativsystemet som svært mange har fått et forhold til i sin iPhone, iPad eller iPod Touch.

Les også

  1. Se de fantastiske kartfeilene

  2. Slik «lurer» du din iPhone til å glemme Apple-kartet

Apple og ikke minst gründer, tidligere toppsjef og nå avdøde Steve Jobs, har i mange år hatt ord på seg for å stille svært strenge krav til kvalitet og leveranser fra de ansatte. De skal også være nådeløse når det gjøres feil eller bommerter.

Fler skjær i sjøen i høst

Perfeksjonisme står i høysetet. Denne høsten har flere små og halvstore feil og tabber skjemmet selskapets renommé. Hver for seg kan de nok ses på som forholdsvis små, men i sum har det tydeligvis toppet seg for Apples toppledelse.

  • Selv om selskapet går bedre enn noensinne, har de to kvartaler på rad ikke klart å leve opp til enda høyere forventninger fra børsen og analytikerne på Wall Street.
  • Menge mener Apple har vært trege med å forbedre sin tilstedeværelse i det kinesiske markedet.
  • Siri-tjenesten, som ble lansert dagen før Jobs døde, er av mange vurdert som langt fra så bra som den burde være, etter Apples standard.
  • Apple tapte reklamekampen mot erkerivalen Samsung under sommer-OL i London. Deres kampanje ble av fagfolk vurdert for kjedelig og for henvendende til allerede eksisterende kunder og fans.
  • Til slutt, men langt fra minst, kommer kartskandalen. I den nye versjonen av iOS har Apple kastet ut Google Maps og lagt inn sitt eget, som viste seg å være langt fra ferdig. — Beta-testing på kundene – det er noe Microsoft og Google er kjent for å drive med, men ikke Apple, lyder kommentarene.

Gjort personlig ansvarlig

iOS-sjef Scott Forstall har vært den direkte ansvarlige, eller «directly responsible individual (DVI)», som det kalles i Apple, og har måttet ta konsekvensen av dette og gå.

Les også

Apple glemte Vågen i Bergen

Det samme gjelder sjefen for forhandler— og butikkleddet, John Browett, som kom fra billigkjeden Dixon i Storbritannia for bare åtte måneder siden.Forståsegpåere i markedet klødde seg i hodet over ansettelsen i utgangspunktet. – Hvordan kan en billigkjedemann drive elektronikkbransjens svar på en av verdens fineste restauranter.

- Nektet å unnskylde

CNNs økonomiredaktør siterer kilder i Apple, som forteller at den siste spikeren i kisten for iOS-Forstall var at han skal ha nektet å underskrive et brev der Apple offentlig unnskyldte alle feil og mangler i det nye iOS6-kartet.

I pressemeldingen fra Apple opplyses det at Forstall skal fortsette som ansatt i selskapet og spesialrådgiver for toppsjefen Tim Scott et uspesifisert tidsrom inn i 2013. Dette antas å være en ordning som skal hindre ham i å takke ja til jobb hos hovedrivalen Samsung over natten.

Av andre endringer i Apples ledergruppe kan nevnes at sjefen for Mac-plattformen, Craig Federighi, nå også får ansvaret for iOS.

Les også

Slik er de viktigste iOS 6-nyhetene

De to blåveisene Kart og Siri skal sjef for online-tjenester Eddy Cue, også kalt Mr. Fix-it (etter nedleggelsen og den totale omarbeidelsen av den mislykkede MobileMe-tjenesten) overta.