Norge

Securitas krevet at ansatte måtte ringe en time før jobb. Nå fjernes ordningen.

Sikkerhetsselskapet Securitas fjerner ordningen om at ansatte må ringe inn én time før arbeidstiden starter for å melde at de ikke har forsovet seg.

Vektere på oppdrag for Securitas ved Oslo tinghus slipper i fremtiden å ringe inn til arbeidsgiveren én time før jobb for å bekrefte at de er våkne. Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

 • NTB

Kravet om at ansatte i vekterselskapet måtte ringe til en automatisk svartjeneste én time før de begynte på jobb, er blitt dårlig mottatt, skriver Dagsavisen. Neste måned skulle spørsmålet om lovligheten av tiltaket, som innebærer at alle selskapets vektere i Oslo tinghus på sin egen ubetalte fritid måtte ringe inn for bekrefte at de var våkne klokken 7 om morgenen, etter planen prøves i retten.

– Dette er et kontrolltiltak som ikke har vært drøftet med de tillitsvalgte i bedriften. Man må ha tillit til at det er voksne personer som jobber i bedriften, sier regionstillitsvalgt i Securitas Robert Ball til FriFagbevegelse.

Rettsprosessen er imidlertid avblåst etter at NHO og LO har inngått forlik i saken. Securitas vil avvikle ordningen og sammen med de tillitsvalgte i selskapet gjennomgå oppdragene for å se om praksisen med våkenmelding også benyttes andre steder. En foreløpig gjennomgåelse viser at vektere ved mange kjøpesentre er underlagt samme krav.

LO-advokat Eirik Pleym-Johansen, som har hatt saken for forbundet og vekterne, sier ordningen var tariffstridig og derfor måtte avvikles ettersom arbeidsgiveren har ment ordningen ikke var å anse som arbeidstid og derfor skjedde uten godtgjørelse.

Les mer om

 1. Securitas
 2. LO

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Koronakrisen utløser strid om arbeidstid

 2. NORGE
  Publisert:

  Vekterstreiken avblåses – partene enige om ny avtale

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  803 vektere tas ut i streik etter brudd i meklingen

 4. NORGE
  Publisert:

  Vekterselskaper permitterer streikelederne

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Mener Securitas-datter opptrer «særdeles umoralsk» under vekterstreiken

 6. KARRIERE
  Publisert:

  Han fortviler over at han ikke får være sosial på jobb: – Blir kalt inn til sjefen dersom man er på kollegaens kontor