Norge

- Varsler presset Veidekke for penger

Den tidligere Veidekke-sjefen Odin Kringen skal ha krevd 3,7 millioner for ikke å varsle om ulovlig prissamarbeid.

Tilsto: Tidligere distriktsjef i Veidekke, Odin Kringen, fortalte i går om ulovlig prissamarbeid mellom Kolo Veidekke og NCC. Foto: GLEN MUSK/ADRESSEAVISEN Foto: GLEN MUSK

 • Ståle Langørgen
 • Espen Rasmussen

Les også:

Det kommer frem i en dom fra Stjør— og Verdal tingrett fra september i fjor, skriver Adresseavisen.

Den tidligere distriktslederen i Veidekke sto tirsdag kveld frem på Dagsrevyen og fortalte om ulovlig prissamarbeid mellom entreprenørselskapene Kolo Veidekke og NCC.

Han fortalte om hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads, hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene. Dermed skal staten ha blitt lurt for millioner av kroner.

3,7 millioner

Det var Veidekke som selv varslet Konkurransetilsynet om uregelmessighetene, og ifølge dommen skjedde det etter at mannen hadde forsøkt å presse selskapet for penger.

I det som retten omtaler som et utpressingsforsøk, krevde han å få utbetalt 3,7 millioner kroner, i tillegg til gavepensjon, for ikke å varsle både Konkurransetilsynet, Arbeidstilsynet og Vegdirektoratet.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Kolo Veidekke anmeldte de også utpressingen til politiet.

— Saken ble henlagt, men i forrige uke omgjorde statsadvokaten den beslutningen, sier Henriksen til adressa.no.

Mannen fikk sparken fra selskapet, og i rettsaken krevde han erstatning og oppreisning for det han mente var ulovlig gjengjeldelse etter varsling. Veidekke ble derimot blankt frifunnet, og mannen ble dømt til å betale selskapets saksomkostninger på 45.000 kroner.

Feil i regnskaper

Ifølge dommen er bakteppet for det hele at Veidekke høsten 2008 oppdaget feil i regnskapene til avdelingen i Midt-Norge, noe som førte til at distriktslederen ble fratatt ansvaret for drift og vedlikehold, men fikk fortsette som ansvarlig for asfaltvirksomheten.

I april 2009 ble mannen og selskapet enige om at han skulle gå av med AFP og få en gavepensjon på 80 prosent av grunnlønnen.

Ifølge dommen sendte han ikke inn AFP-søknaden før fristen som Veidekke hadde satt. Det førte til et nytt møte, der det ble gjort klart at alternativet var oppsigelse.

Den 13. januar i fjor sendte mannen en e-post til styreleder Per-Ingemar Persson i Kolo Veidekke, hvor han setter opp flere krav for at han skal søke AFP.

I tillegg til gavepensjonen forlangte han et beløp tilsvarende hans egen lønn fra 1. april 2009 til 67-årsdagen i desember 2013, noe som ifølge retten utgjør 3,7 millioner kroner.

Ifølge e-posten som er referert i dommen, så truet han med å iverksette en «handlingsplan» hvis dette ikke ble innfridd.

«Øverst på min liste står et besøk til Konkurransetilsynet og Vegdirektoratet», skrev han, som også truet med å gå til Arbeidstilsynet og til selskapets revisor.

Etter en ny e-post til Persson ble han innkalt til et nytt møte, der han mottar avskjedsbrev og der sluttavtalen blir opphevet.

Ikke krav på vern

Ifølge retten har ikke den tidligere distriktslederen krav på vern som varsler, etter som han fremsatte en trussel om varsling hvis ikke kravene ble innfridd.

Retten mener det er åpenbart at Veidekke ikke lenger kunne ha tillit til mellomlederen, og at oppsigelsen derfor er saklig begrunnet.

Den tidligere distriktslederen har anket dommen.

 1. Les også

  – Ulovlig prissamarbeid i asfaltbransjen

 2. Les også

  Sterke reaksjoner på påstander om prissamarbeid

 3. Les også

  Omfattende etterforskning av asfaltjuks

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Coop: Ingen bevis på prisdialog i varsel om tidenes milliard-straff

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Svakt 2019 gir bøterabatt for to av forlagene

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Varsler bøter på en halv milliard kroner mot aktører i bokmarkedet

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Stordalens nye forlagssjef ser forbi de store norske forlagene: – Våre største konkurrenter er Netflix og Fortnite

 5. NORGE
  Publisert:

  Korrupsjonssiktet selskap bygger Follobanen - slåss om E18-kontrakt

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Gigantbøter kan rasere økonomien i flere av forlagene