Norge

- Kjøp bolig før nyttår

Men førstegangskjøperne kan ikke være kresne, mener økonomiekspert.

Morten Vaale Noddeland og David Nilsen (t.h.) har prøvebodd sammen i kollektiv i Trondheim i to år. Til nyttår skal flytte inn i en leilighet de har kjøpt sammen, finansiert av egenkapital, forskudd på arv - og lån. Foto: Vegard Eggen

  • Ida Kristin Dølmo

- For førstegangskjøpere er dette en god periode. Det er mindre futt i markedet, og det er færre kjøpere. Ulempen er at det finnes færre objekter. Men som førstegangs boligkjøper kan man ikke være kresen, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Han mener det skal mye til for at boligkjøp ikke lønner seg.

- Men se fremover. Jeg anbefaler ingen til å kjøpe for bare to år, men på lengre sikt er det absolutt lønnsomt.

Flytter fra kollektivet

Morten Vaale Noddeland og David Nilsen har fulgt Kvadsheims råd.

Studentene trives i kollektivet de nå bor i, men har etter flere budrunder kjøpt seg en felles leilighet sentralt i Trondheim. De 23 år gamle studentene ble kjent med hverandre for fire år siden, da de gikk på folkehøgskole sammen.

Les også

Kunne du tenkt deg å bo over en vei eller jernbane?

I dag studerer Morten informatikk og David psykologi ved NTNU.- Det har egentlig vært planlagt å kjøpe noe helt siden vi kom hit for to år siden, men vi ville bo litt sammen før vi bestemte oss for å kjøpe noe, forteller de.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.

Sparing, lån og arv

- Dessuten var det viktig for oss å vite at vi kom inn på studier som holder oss her noen år fremover, sier David.

Guttene deltok i flere budrunder før de endelig fikk kjøpt en sentrumsnær leilighet til 2,1 millioner. Finansieringen har de klart via egne, oppsparte midler, lån, forskudd på arv og lån fra foreldre.

- Selv om vi har spart opp nok egenkapital, trenger bankene ekstra sikkerhet siden vi fortsatt er studenter. Man er nesten nødt til å få hjelp av foreldre, sukker Morten.

Viktig med foreldre

For å komme seg inn på boligmarkedet, er man i dag nødt til å ha en egenkapital som tilsvarer 15 prosent av kjøpesummen.

Det betyr at dersom du skal kjøpe en leilighet til to millioner, må du ha 300.000 kroner i egenkapital.

Les også

- Selgerne må regne med flere visninger

Ifølge Hallgeir Kvadsheim er man som ung førstegangskjøper i dag nesten nødt til å få hjelp fra foreldre for å komme inn på boligmarkedet.- Dette kan skje på tre måter: Tilleggssikkerhet med pant i egen bolig, forskudd på arv eller lån fra foreldre, som vi ser blir vanligere blant unge i dag.

— Må selv ta ansvar

Eiendomsmegler Hans Christian Espenes mener at redusert personlig forbruk og sparing er nøkkelen inn til boligmarkedet.

- Man må ta ansvar for egen økonomi. Det er aldri for sent å spare, og alle monner drar. Personlig mener jeg BSU-sparing er en god idé, sier han.

Espenes anbefaler å kjøpe bolig utenfor de mest sentrale strøkene, hvor aktiviteten på boligmarkedet og prisene reduseres kraftig.

- Jeg stiller meg stadig undrende til at unge mennesker absolutt skal bo der det er dyrest. Javel, det er hyggelig å bo der, og det er mange tilbud der, men man bør lytte til de faktiske behovene man har, sier Espenes.

Trenger ikke koste

Før Morten Vaale Noddeland og David Nilsen flytter inn i leiligheten, skal både bad, kjøkken og vegger pusses opp, og de regner med å flytte inn rundt nyttår.

- Jeg synes det er fint at stedet vi skal bo i er hyggelig og presentabelt, men vi er nødt til å tenke litt rimeligere i starten. Det blir ikke noe Hødnebø-sofa akkurat, sier Morten V. Noddeland.

Han forteller at de er flinke til å se etter ting på bruktmarkeder, og de overtar møbler og ting foreldre og familie ikke har bruk for lenger.

- Vi trenger ikke gjøre det dyrt, om vi tenker smart. 50-kroners sofaen blir nok med, smiler han lurt.

Les også

  1. Boligselgere tror én visning er nok

  2. Her er boligkjøperne eldst

  3. Vil la snekring og maling telle som boligkapital

  4. Garantert solgt: Toroms