Norge

- Nokia er tilbake på smarttelefonmarkedet

Finnenes nye smarttelefon med Microsofts mobile operativsystem Windows Phone kom på markedet som et skudd i februar.

FS00008534.jpg

  • Klaus Børringbo
    Frontsjef

Lumia 800 ble lansert med brask og bram i Nokia Store i Byporten kjøpesenter i Oslo 1. februar. Toppfolk fra både Nokia og Microsoft i Norge og Norden var til stede, og hadde store forhåpninger for dette ikonet for det nye – for begge parter— viktige mobilsamarbeidet mellom de to selskapene.

Les vår test av Lumia 800 her

Salgstallene fra februar hos Norges nest største mobiloperatør, Netcom, viser nå at Nokias Windows Phone allerede har blitt populær blant smarttelefonkundene. Den gikk nemlig rett inn på en fjerdeplass etter kun én måned i salg.

— Lumia 800med Windows Phone tar markedsandeler fra både iOS og Android. Vi ser en økende etterspørsel etter telefoner med Windows Phone, både i privat og bedriftsmarkedet, og forventer ytterligere vekst for disse telefonene utover året, sier Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom.

Våger å teste nytt

Les også

Mobilkamera med 41 megapiksler

Netcoms salgsstatistikken for februar viser at 8 prosent av alle solgte smarttelefoner bruker Windows Phone som operativsystem. Andelen for Android 49 prosent, mens 43 prosent av smarttelefonene kjører på Apples operativsystem iOS.I januar var stykeforholdet 50/50 mellom Android og iOS.

— Det ser ut til at terskelen for å prøve nye smarttelefoner med nye operativsystemer er lavere nå enn tidligere. Android skal ha mye av æren for dette, sammen med et økt tilbud av apper på operativsystemene som konkurrerer med iOS og et bredere smarttelefontilbud i både lavere og høyere prisklasser, sier Renaas.

Ni av ti solgte mobiltelefoner som selges gjennom NetComs salgskanaler er nå en smarttelefon, og slik har det vært en god stund allerede.

Apple og Samsung opprettholder populariteten fra i fjor og topper fremdeles listen med sine smarttelefoner.

- Skyldes nok markedsføring og god omtale

Les også

Nå er Nokia med Windows her

— Jeg vil tro det i stor grad skyldes markedsføring, og ikke minst at telefonen har fått god omtale og positive tester de fleste steder. Og så er det jo en viktig faktor at Nokia har laget en telefon som skiller seg positivt ut utseendemessig. Lumia 800 er et friskt pust, sier redaktør i mobilnettstedet Mobili.no.På spørsmål om han tror de gode salgstallene for februar kan skyldes at Nokia kan ha mange fans her i landet fortsatt, er han mer usikker på akkurat det.

— Men Nokia har jo tradisjonelt stått sterkt her i landet, sier han.

Android størst i fjor

— Vi var spente på hvilket operativsystem som ble størst gjennom NetComs salgskanaler i 2011. Android fosset frem i fjor og i flere måneder solgte NetCom flere telefoner med Android enn iOS, men Apple slo tilbake i november med lanseringen av iPhone 4S. Likevel går Android seirende ut av duellen, sier Renaas.

Netcoms samlede salgsstatistikk for 2011 viser at 54 prosent av alle solgte smarttelefoner bruker Android, andelen for iOS er 40 prosent, mens bare 7 prosent av smarttelefonene bruker Nokias ”gamle” Symbian-system.

Stor tro på Windows Phone

Allerede for en måned siden hadde norske smarttelefonbrukere troen på de nye Nokia-telefonene med Windows Phone.

Tall fra undersøkelsen NetCom Trends viste da at en av tre trodde Windows Phone vil klare å bite fra seg mot Android og iOS. Nærmere 20 prosent av de spurte sa de vil vurdere å kjøpe en Windows Phone i 2012.

Les også

  1. Nesten 1,8 mrd. kjøpte mobil i fjor

  2. Nokia sier opp 4000 ansatte