Forsvaret hentet 29 bileiere fra fjellet

Forsvarets beltevogner måtte settes inn for å hente ut 29 personer som hadde kjørt inn en vinterstengt vei over fjellet mellom Lesja og Vågåmo.

  • Frode Sætran

Det er kraftig uvær på fjellovergangen. Slådalsveien, som er 32 kilometer lang, er egentlig vinterstengt.

Søndag skulle det arrangeres jaktprøve for fuglehunder ved Bøsætra, på snaufjellet. Derfor ble veien brøytet opp fra Lesja og sørover. Men uværet satte en stopper for arrangementet.

— Vi måtte avbryte prøven og returnere til bilene da uværet kom, forteller Ludvig Gråtrud i Hedmark og Oppland fuglehundklubb.

Snødde ned

De ringte etter brøytemannskapet som kom opp til bilene med traktor. Seks av bilene, som sto litt lavere i terrenget, kunne kjøre ut etter traktoren. Men høyere oppe gjorde det kraftige uværet at det ikke var mulig å se hvor veien var, dermed var det heller ikke mulig å brøyte.

— Det var temmelig ruskete. Noen av bilene så vi bare antennene på som stakk opp av snøen, sier Gråtrud.

Men prøvedeltagerne var godt kledd, Gråtrud sier at de aldri var i fare. Men vinden var sterk og snøen var våt og tung. Ved 16-tiden varslet de politiet.

Alle reddet

— Vi rekvirerte Forsvaret med beltevogner for å hente ned menneskene som satt i bilene, sier operasjonsleder Tom Roar Ellingsberg ved Gudbrandsdal politidistrikt.

Drøyt fem timer etterpå var de 29 personene hentet ned fra fjellet. Nå står det igjen rundt 20 biler der oppe, innesnødd.

— Vi regner med å hente ned bilene når uværet løyer litt. Men nå må jeg komme meg i dusjen for å få tilbake varmen i kroppen, sa Gråtrud. Klokken var da 22.20.