- Jens kan glemme å beskylde oss for kaos

Krfs Knut Arild Hareide, Venstres Ola Elvestuen, Høyres Bent Høie og Frps Siv Jensen, mener statsminister Jens Stoltenberg mister troverdigheten hvis han beskylder de borgerlige for kaos.
  • Statsministeren har minimal troverdighet hvis han heretter snakker om støy på ikke-sosialistisk-side, mener de borgerlige og viser til Lofoten-bråk på toppen av EØS-strid.

— Å beskylde oss for borgerlig kaos – det kan Jens Stoltenberg bare glemme, sier Høyres Bent Høie til Aftenposten.

Onsdag kveld ble det kjent at Arbeiderpartiets programkomitéåpner opp for en konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen.

Regjeringspartner SV og Senterpartiet protesterer høylytt. SV-leder Audun Lysbakken sier SV ikke skal vike en tomme i spørsmålet om oljeboring.

Oljeuenigheten kommer på toppen av det rødgrønne bråket om EØS-avtalen:

Etter kraftig press fra flere Ap-topper sendte ledertrioen i Sp mandag ut en felles pressemelding der de slår fast at EØS-avtalen skal ligge til grunn for det rødgrønne regjeringssamarbeidet.

- Minimal troverdighet

- Hvis Stoltenberg mener det er for mye støy på ikke-sosialistisk side, fremstår han med minimal troverdighet, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Frp-leder Siv Jensen mener det har gått fullstendig hull på retorikken om kaos på borgerlig side.

- Bruker han det mot de ikke-sosialistiske partiene heretter, blir det helt hult, sier Jensen.

Men de fire partiene innrømmer at også de er svært delt i synet når det gjelder konsekvensutreding i Lofoten.

Like stor borgerlig uenighet

Høyre og Frp har sagt ja til konsekvensutredning og oljeboring i Lofoten og Vesterålen, mens Venstre ønsker varig vern. Krf vil ha midlertidig vern i neste periode.

— De miljøfaglige rådene mot åpning av oljeaktivitet, både utenfor Jan Mayen og utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er klare. De advarer sterkt mot oljeboring, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

KrFs energipolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, har tidligere uttalt at han vil kjempe for at KrF vedtar et ultimatum mot oljeboring i Lofoten i et eventuelt regjeringssamarbeid på landsmøtet til våren.

— KrF kan ikke sitte i en regjering som åpner for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier partiets energipolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad til Klassekampen.

Frps Per Willy Amundsen på sin side mener det er på tide at Nord-Norge får sin industri-boom:

— I Nord-Norge har vi aldri vært mer positive til å åpne. Jeg registrerer at noen miljøvernere reiser opp hit og protesterer, men det er ikke representativt. Det brede flertall ønsker oljeboring. Det har aldri vært tvil om hva Arbeiderpartiet i nord har ment, de eneste som er i mot er Arbeiderpartiet i Oslo: De vil ha et fint postkortmotiv de kan besøke, men vil ikke gi Nord-Norge noe å leve av, sier han.

Han trekker frem et eksempel på positive effekter av industri i nord:

— Se hva som har skjedd i Hammerfest etter at de åpnet Melkøya: Det har skaffet arbeidsplasser og verdiskapning, ikke bare i Finnmark, men i hele Nord-Norge, sier han.

Frykter Ap-valgflesk

Amundsen er imidlertid redd Arbeiderpartiets forslag bare er ment som et lokkemiddel for nordnorske velgere:

- I mitt fylke har Arbeiderpartiet slitt den siste tiden. Jeg frykter at dette bare er et valgkamputspill, og at partiet ved første anledning møter SV, finner en felles plattform og selger ut denne saken. De er mer opptatt av å holde SV i regjeringskvartalet enn å legge til rette for vekst, utvikling og en lys fremtid for Nord-Norge, sier han.