Norge

Aktor ber om ett år og ti måneders fengsel for torpedo

Aktor Terje Nedrebø Michelsen ber om ett år og ti måneders fengsel for Jan Erik «Jannik» Iversen for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for penger.

Jan Erik «Jannik» Iversen (t.h.) er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for et millionbeløp. T.v. hans advokat Benedict de Vibe. Rettssaken går i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Aktor ba torsdag om ett år og ti måneders fengsel for Jan Erik «Jannik» Iversen for forsøk på utpressing av Kjell Inge Røkke.

Michelsen sa at han mener utgangspunktet for straffutmålingen bør være to år, men at hans påstand er lavere på grunn av saksbehandlingstiden, melder VG.

62-åringen er tiltalt for å ha forsøkt å presse den 60 år gamle milliardæren for et beløp på mellom 6 og 20 millioner kroner i perioden november 2017 til januar 2018, og for brudd på våpenloven.

Fredag nedjusterte aktor beløpet Iversen er tiltalt for å ha presset Røkke for. Han var opprinnelig tiltalt for å ha forsøkt å presse ham for et tosifret millionbeløp.

Iversen har nektet straffskyld etter tiltalen. Saken har gått i Oslo tingrett fra tirsdag til fredag denne uka. Dommen blir forkynt for Iversen i Oslo tingrett fredag 25. oktober.

– Kampen er ikke over

Tiltaltes forsvarer, advokat Benedict de Vibe, la ned påstand om frifinnelse for hovedpunktet i tiltalen - forsøk på grov utpressing. Iversen har erkjent oppbevaring av et elektrosjokkvåpen og en springkniv.

– Dersom han blir dømt, mener jeg seks måneders fengsel er passende straff, sa de Vibe.

Ifølge VG sa han blant annet at Iversen ikke kommer til å gi seg før han har fått bevist at det var Røkke som var hans oppdragsgiver.

– Kampen er ikke over. Selv om han nå har kommet til første endestasjon, sa forsvareren.

Grovt utpressingsforsøk

Politiet mener at Iversens egen forklaring i retten nesten alene er nok til å dømme ham.

– Bortsett fra advokaters taushetsplikt, har ikke denne saken voldt så store juridiske utfordringer, sa aktor, politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen, ifølge avisa.

Utpressingsforsøket mot Røkke anses som grovt.

– De momentene jeg vil trekke fram som gjør det grovt, er beløpets størrelse, tiltaltes faste forbryterske forsett over en lengre periode, tiltalte viste stor vilje og evne til å gjennomføre dette, han la ned betydelig innsats – og ble mer og mer intens i forsøkene sine, sa aktor.

Michelsen bemerket at dette fikk betydning for privatlivet til Røkke og hans familie.

– Sikkerhetstiltak ble iverksatt. I tillegg er det truet med frihetsberøvelse og vold; at han skulle grisebanke fornærmede.

Forhold tilbake i tid

De Vibe har trukket fram forhold nesten 20 år tilbake i tid i sitt forsvar av tiltalte.

På rettssakens første dag sa Iversen at han fikk kontakt med Røkke i 2000. Milliardæren skal ifølge Iversen ha tilbudt ham 100 millioner kroner for å «fjerne» den bedrageridømte finansmannen Christer Tromsdal. Selv kalte Tromsdal dette galskap og vås da han vitnet i retten onsdag.

Tirsdag bemerket aktor overfor NTB tidsspranget slik:

– Røkke fikk mange spørsmål om forhold som ligger langt tilbake i tid og som det er vanskelig å huske. Men det viktigste for meg, er hva han forklarte om det som foregikk høsten 2017 og januar 2018, som er det denne saken dreier seg om, sa aktor

Les også

  1. Dette må du vite om Kjell Inge Røkkes konflikt med torpedoen «Jannik» Iversen

  2. Kjell Inge Røkkes sønn: – Han var helt rabiat

Les mer om

  1. Kjell Inge Røkke
  2. Oslo tingrett