Norge

Forsvinningssaken: Både brevark og konvolutt solgt hos Clas Ohlson

Politiet går ut med flere detaljer om Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Både brevarket og konvolutten som det mye omtalte trusselbrevet lå i, skal være solgt hos Clas Ohlson.

Politiet mener at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Etter stor pågang fra mediene, velger politiet å gå ut med ytterligere detaljer om trusselbrevet som ble funnet inne i boligen til savnede Anne-Elisabeth Hagen og ektemannen Tom Hagen.

Brevet er et av de mest sentrale sporene i politiets etterforskning, og blir ansett som svært viktig for å få løst saken.

Politiet slår nå fast at konvolutten som fulgte brevet, hvor det ble fremsatt trusler og krav om løsepenger, er produsert i Tyskland og er solgt hos varehuskjeden Clas Ohlson.

Politiet mener også at brevarket er solgt hos den samme kjeden, men det er produsert ved en papirfabrikk i Portugal.

– Vi kan derimot ikke utelukke at brevpapiret kan være solgt et annet sted, sier politiinspektør og etterforskningsleder Tommy Brøske til Aftenposten.

– Hvordan bidrar dette i den videre etterforskningen?

– Det er et av flere elementer. Samtidig er det solgt mange konvolutter og masse papir hos Clas Ohlson. Vi må se disse svarene i sammenheng med de andre gjenstandene. Deretter må det kryssjekkes.

Anne-Elisabeth Hagen og hennes ektemann Tom Hagen.

Omfattende tekniske undersøkelser

Både trusselbrevet og konvolutten er kriminalteknisk undersøkt, blant annet for å finne tekniske spor. Brøske ønsker ikke å kommentere når politiet ble klar over at konvolutten og brevarket sannsynligvis stammet fra Clas Ohlson.

– Vi ønsker ikke å kommentere konkret når, men det har vært en omfattende prosess.

Han trekker frem at de kriminaltekniske undersøkelsene blant annet har sett nærmere på fibersammensetninger, vekt og innhenting av referanseprøver.

– Det er en omstendelig jobb som er blitt gjennomført, sier han.

Politiet: Har ingen tidsfrist

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet i Lørenskog for snart ett år siden. Siste livstegn etter Hagen er fortsatt 31. oktober 2018.

Politiets hypotese ble 26. juni endret fra en antatt kidnapping til en drapssak fordekt som en bortføring. Samtidig har ikke politiet kunnet utelukke at Hagen fortsatt kan være i live, ettersom de ikke har noen bevis for det motsatte.

Denne uken ble det kjent at politiet har en målsetting om å løse forsvinningssaken innen utgangen av 2019.

– Det er en målsettingen om å løse saken. Men det er et faktum at vi er i oktober. Vi har ikke satt noen tidsfrist for når vi skal ha løst saken, sier Brøske.

Fire sentrale spor

Etterforskningslederen peker på at det avgjørende for saken er at politiet har relevante arbeidsoppgaver i saken. Dette er blant annet de fire sentrale sporene som tidligere er blitt pekt ut:

 • Sprox-sko: 28. august gikk politiet ut med et skosåle-avtrykk som de mener tilhører en antatt gjerningsperson. Skoen selges på Sparkjøp både i Norge og i utlandet og ble funnet på et «sentralt sted» inne i boligen.
 • Strips fra Biltema: På et sentralt sted inne i boligen ble det funnet en strips, et låsbart plastbånd. Politiets undersøkelser viser at stripsen er blitt solgt på Biltema.
Dette er skosåle-avtrykket politiet mener tilhører en gjerningsperson.
 • Fluktbilen: Et annet sentralt prosjekt for politiet er det såkalte «bilprosjektet». Politiet jobber fortsatt med å identifisere en rekke biler som er blitt observert i området. Brøske sier til Aftenposten at det er snakk om et titall biler de ikke har kontroll på.
 • Trusselbrevet: Politiet mener fortsatt at brevpapiret og konvolutten er en viktig og sentral del av etterforskningen. Begge deler antas å være kjøpt i Norge, men politiet utelukker ikke at brevarket kan være kjøpt i utlandet.

Les mer om

 1. Forsvinningssaken på Lørenskog
 2. Anne-Elisabeth Hagen
 3. Lørenskog
 4. Krim
 5. Clas Ohlson