Norge

Greenpeace aksjonerte mot oljerigg i Hammerfest

Miljøorganisasjonen Greenpeace har mandag kveld avsluttet aksjonen mot oljeriggen West Hercules, som skal bore for Equinor i Barentshavet.

Aktivistene på vei ut til riggen mandag Foto: Jonne Sippola / Greenpeace / Greenpeace Nordic

 • NTB

Aktivister fra Greenpeace og Natur og Ungdom gikk til aksjon mot oljeriggen West Hercules mandag morgen. Riggen ligger utenfor Hammerfest og klargjøres for oljeboring i Barentshavet. Foto: Jonne Sippola / Greenpeace / NTB scanpix

Oljeriggen West Hercules ligger utenfor Hammerfest og klargjøres for oljeboring i Barentshavet. Fire aktivister fra Greenpeace gikk til aksjon mot den mandag morgen. Foto: Jonne Sippola / Greenpeace / NTB scanpix

Aksjonen ble avsluttet etter 16 timer, grunnet dårlig vær.

– Vi setter alltid vår egen og andres sikkerhet først, og derfor har vi besluttet å forlate riggen. Men arbeidet for å stanse ny oljeboring fortsetter med full styrke, og vårt klimasøksmål mot staten for deres grunnlovsstridige oljeboring er bare en av måtene vi skal gjøre det på, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge i en pressemelding.

Ny sesong

Fire aktivister fra Greenpeace klatret mandag morgen opp på Seadrill-riggen West Hercules, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. I tillegg deltok fire kajakkpadlere og andre aktivister i aksjonen.

Oljeriggen forberedes til ny sesong for oljeboring i Barentshavet som starter i mai.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikkevoldelige protester her i dag, sa Pleym mens aksjonen pågikk.

Saksøker staten

Natur og Ungdom var også representert i aksjonen.

– Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass, sier nestleder Halldis Helle i Natur og Ungdom.

Miljøorganisasjonene har sammen saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf. De mener at lisensen for hvor West Hercules skal bore i Barentshavet, er omfattet av klimasøksmålet. Tildelingen er ifølge organisasjonene i strid med kommende generasjoners rett til et levelig miljø, som er nedfelt i Grunnloven.

Klimasøksmålet skal opp for Borgarting lagmannsrett i november.

 1. Les også

  Greta Thunberg vil bruke prispenger til søksmål mot Norge

 2. Les også

  Demonstranter omringet kongeparets bil i Chile

Les mer om

 1. Olje og gass
 2. Politikk
 3. Klima
 4. Greenpeace
 5. Natur og Ungdom

Relevante artikler

 1. NORGE

  Greta Thunberg vil bruke prispenger til søksmål mot Norge

 2. NORGE

  Beskytter Grunnloven ufødte barn mot klimakrise?

 3. SID

  Denne uken avgjøres Norges fremtid i Høyesterett

 4. POLITIKK

  Frederic Hauge vil ha Riksrevisjonen på banen

 5. ØKONOMI

  Fant litt olje ved Lofoten

 6. POLITIKK

  Elvestuen gir grønt lys til omstridt leteboring