Norge

- De er noen av våre viktigste helsearbeidere

Blodbanken i Oslo forteller om mange nye blodgivere siden fredag.

Vibeke Svenningsen i blodbanken forteller om mange nye blodgivere etter 22. juli. Øyvind Fossheim har gitt blod til de skadede etter angrepene på Utøya og regjeringskvartalet. FOTO: PAAL AUDESTAD Foto: Audestad Paal

 • Jon Robin Halle

Etter terroraksjonene i Oslo og på utøya forsto de ansvarlige ved blodbanken på Ullevål sykehus at det kunne bli et stort behov for blod til de mange skadede.

Fredag ettermiddag var det kun én person som kunne tappe blod på jobb.

Ringte blodbanken

42 år gamle Øyvind Fossheim hørte som mange andre i Oslo smellet fra eksplosjonen. Ettersom det pågikk bygnings— og oppussingsarbeid i nabolaget regnet han med at det kunne være forklaringen. Så, rundt klokken 16, ringte en kamerat og fortalte om eksplosjonen.

Med ti år som blodgiver bak seg visste Fossheim at han hadde en attraktiv blodtype: 0 minus. Blodtypen, som også kalles katastrofeblod, har den egenskapen at den kan gis til personer med alle de andre blodtypene. Blodet kan derfor raskt overføres til skadede mennesker med ukjent blodtype.

— Jeg ringte blodbanken i femtiden, men fikk ikke noe svar. Etter hvert dro jeg oppover og var der rundt 19.30, sier Øyvind Fossheim

Katastrofeplan

Samtidig iverksatte blodbanken kriseplanen sin og ansatte begynte å vende tilbake til jobb.

Fagleder Vibeke Svenningsen på blodbankens tapperom møter Aftenposten sammen med Fossheim. Hun var på fjellet da hun fikk høre om det som hadde skjedd i Oslo.

Da grufulle detaljer fra Utøya begynte å komme frem utover kvelden fredag, ble det bare enda tydeligere at det ville bli behov for blod.

Og Fossheim var ikke den eneste blodgiveren med 0 minus som dro til Ullevål denne kvelden.

— Fredag kveld var det 70 stykker med denne blodtypen som kom hit, dobbelt så mange som hadde vært der på dagen, sier Svenningsen.

Misforståelse

På et tidspunkt oppstod det en misforståelse. Folk med andre blodtyper og ikke-registrerte blodgivere strømmet til sykehuset, der de ble avvist. Enkelte ønsket sterkt å bidra og opplevde dette som frustrerende.

Svenningsen understreker at oppfordringen ikke kom fra blodbanken.

Nok blod

Fredag ettermiddag hadde blodbanken 55 doser med blodtype 0 minus, mens den ideelt sett burde ha hatt 80. Likevel gikk man ikke tom for blod. Den ene årsaken var Fossheim og andre blodgivere.

Det var også en annen og forferdelig årsak. Fra Utøya kom det færre skadede enn ventet, fordi så mange ble drept på stedet.

For Øyvind Fossheim ble det ekstra spesielt å gi blod fredag kveld.

- En av de første gangene jeg ga blod var tilfeldigvis 11. september 2001. Jeg husker at jeg så TV-bildene fra New York og tenkte «jeg håper de har nok blod der nå».

Trenger stor bank

Fossheim ble blodgiver gjennom en venn. Fredag var det rundt tre år siden han sist hadde gitt blod, men han skulle etter planen gitt igjen i august.

— Jeg har fått to små i løpet av de tre årene og derfor hatt mindre overskudd enn tidligere, forteller Fossheim.

— Det viktigste er at man er registrert som blodgiver, selv om man i perioder ikke gir blod like ofte. Det er viktig at man har en stor givergruppe i forhold til slike hendelser som skjedde på fredag, sier Svenningsen.

Hun oppfordrer alle til å gi blod, men sender en ekstra oppfordring til sunne, friske småbarnsfedre som Fossheim, som lever i stabile forhold. Når man bytter seksualpartner må man vente seks måneder før man gir blod.

Viktige helsearbeidere

Oppe i alt det tragiske som har preget Norge de siste dagene, har blodbanken merket en positiv effekt. 1000 nye blodgivere har meldt seg i Oslo siden fredag. Før dette var tallet på antall blodgivere i hovedstaden rundt 16.500.

— Så lenge du ikke er redd for sprøyter er det ikke ubehagelig å gi blod. Du blir litt slapp med en gang og blir ekstra tørst og sulten. Og du bør ikke trene samme dag. Ellers er det ikke noe problem, sier Fossheim

- Et moderne sykehus fungerer ikke uten blodgivere, det gjelder også i normale tider. Derfor mener jeg at blodgivere er noen av våre viktigste helsearbeidere, sier Svenningsen.

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Lot legen ta styringen

 2. NORGE
  Publisert:

  Helsedirektoratet om koronasituasjonen: – Vi er fremdeles i en tidlig fase

 3. NORGE
  Publisert:

  De tok imot 35 skadde ungdommer fra Utøya. Nå hylles det lille sykehuset for behandling i verdensklasse.

 4. NORGE
  Publisert:

  Den korona-smittede Ullevål-legen: – Jeg føler meg lurt

 5. NORGE
  Publisert:

  Sykehusene kvitter seg med livsviktig utstyr. Pasienter kan ha fått i seg skadelige mengder aluminium.

 6. OSLO
  Publisert:

  Aksjonister slo ring om Ullevål sykehus