Norge

Politiet: - Her planla Breivik aksjonene

VÅLSTUA GÅRD (Aftenposten.no): Fortsatt står 3000 kilo kunstgjødsel igjen på den idylliske gården ved Glomma i Hedmark.

 • Emma Tollersrud

– Det som er så sprøtt, er at han har planlagt det holocaustet han har satt i gang på denne idylliske plassen, sier innsatsleder Sverre Sørberg i Hedmark politidistrikt.

Les også

Terrorsiktet kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Les også

Alt om tragedien

Les også

- Det er dessverre altfor lett å lage så kraftige bomber som dette

Avskjermet

I dag orienterte han om hva politiet så langt har avdekket på gården i Åmot der Anders Behring Breivik etter alt å dømme har bodd alene før angrepene.

Vålstua gårdsbruk er en idyllisk beliggende gård, rett ved Glomma, bestående av et stort, hvitt våningshus, en rød låve og en mindre bygning. Det er stille og rolig på stedet, en plass som ligger avskjermet til.

– Gjerningsmannen skrev leiekontrakt for gården 16. eller 17. april i år, opplyser Sørberg.

3000 kilo står igjen

På gården står det i dag fem sekker kunstgjødsel, à 600 kilo, altså 3000 kilo gjødsel totalt. Jorden som tilhører gården er imidlertid forpaktet bort, slik at det fremstår som lite sannsynlig at leietageren har hatt behov for kunstgjødsel til grønnsaksdyrking. Det dyrkes i dag gress på jordene.

Siktede i saken, Anders Behring Brevik (32), opprettet for tre år siden et firma han kalte Geofram, og oppga at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot og knollvekster.

– Han må ha planlagt dette over lang tid. Han har startet bedrift, flyttet hit og planlagt. Det er stille og rolig her, og ikke noe innsyn, sier Sørberg.

På samme sted, Vålstua gårdsbruk, ble det i ifølge Bergens Tidende i 2006 etablert en hasjplantasje, trolig delfinansiert av penger fra NOKAS-ranet.

Disse sekkene med kunstgjødsel ligger på eiendommen Breivik leier. FOTO: EMMA TOLLERSRUD Foto: EMMA TOLLERSRUD

Ser etter brennstoff

Politiet ankom gården rundt midnatt natt til lørdag. To kriminalteknikere gjennomsøker våningshuset, og det er ventet ytterligere to kriminalteknikere til stedet i ettermiddag. I tillegg arbeider fire politifolk på gården med åstedsledelse og opprettholding av sperringer. Det lokale politiet på Åmot har også en etterforsker som nå bedriver taktisk etterforskning, som blant annet innebærer vitneavhør, i området.

Politiet ser blant annet etter bevis som kan avdekke at Behring Breivik har hatt intensjoner om å lage eksplosiver, eksempelvis diesel eller annet brennstoff. De vet ikke om det er bedrevet skytetrening i området.

Foto: EMMA TOLLERSRUD

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Samboerpar siktet for drap på familiemedlem i Åmli

 2. NORGE
  Publisert:

  Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Norge er i ferd med å gro igjen. Men noen steder har ildsjeler tatt grep.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Dette tilsvarer summen Nokas-ranerne kom unna med. Hvor tok pengene veien? Politiet sluttet å lete i 2006.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Advokat Siv Hallgren kjente et intenst sinne første gang hun så 22. juli-terroristen. Nå skal hun kjempe mot justismord.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.