Tidligere Bandidos-topp i retten for tredje gang

Lars Harnes ble frikjent to ganger for å ha forsøkt å drepe Imran Saber, kjent som Onkel Skrue. Nå er han tiltalt igjen.

Lars Harnes må møte for retten for tredje gang etter at han i 2015 ble pågrepet i garasjen til Mohammed Imran Saber med pistol og lyddemper.

Bandidos-topp Lars Harnes var tiltalt sammen med 12 andre i en stor straffesak som første gang var berammet i Oslo tingrett i mars 2018. Saken omfattet blant annet innførsel av store mengder hasj og MDMA.

Det som likevel kanskje var mest oppsiktsvekkende ved saken, var at Harnes og Nokas-dømte Metkel Betew var tiltalt for å ha forsøkt å drepe Mohammed Imran Saber, også kjent som Onkel Skrue.

Saber er blant annet kjent for at han skal ha vært David Toskas «finansminister». I 2008 ble han dømt for heleri av 4,3 millioner kroner fra Nokas-ranet – penger som Toska skal ha investert i narkotika.

Noe gikk galt mellom Betew og Saber.

Pågrepet med pistol

21. juli 2015 ble Harnes pågrepet i Sinsenveien i Oslo etter at politiets spanere seks ganger sommeren 2015 hadde observert ham i garasjen til Imran Saber. Politiet mente at han var der for å likvidere Saber på oppdrag for Betew.

Harnes kom kjørende på en stjålet Vespa-scooter. Han var kledd i nylon fra topp til tå, skjøtene mellom klesplaggene var teipet sammen, han hadde på seg finlandshette og hjelm og hadde med seg en pistol med lyddemper og ti skudd i magasinet.

Les også

Bandidos-topp Lars Harnes pågrepet av politiet

I rettssakene nektet både Harnes og Betew at de hadde planer om å ta livet av Saber. Harnes forklarte at han var der for å sette en støkk i Saber i en gjeldskonflikt.

Både Harnes og Betew ble frikjent for drapsforsøk, først i tingretten og senere i lagmannsretten. Tingretten mente at Harnes hadde til hensikt å ta livet av Saber, men at det aldri kom så langt at det kunne regnes som drapsforsøk. Dermed er skyldspørsmålet endelig avgjort.

Harnes satt i varetekt i tre år. Han ble ikke dømt for narkotikaforbrytelser.

Saksbehandlingsfeil

– Harnes har vært fri i ett år. Han ser frem til å bli ferdig med denne rettsprosessen, sier advokat Øyvind Bratlien.

Men torsdag må han innfinne seg i Borgarting lagmannsrett på nytt. Imidlertid er det ikke for å svare på en tiltale som omfatter drapsforsøk. Påstanden er i stedet redusert til at Harnes hadde forsøkt å true Saber med våpen.

Påstanden om våpentrusler ble også fremsatt i lagmannsretten, som en såkalt subsidiær påstand dersom han ikke ville bli kjent skyldig i drapsforsøk.

Men lagmannsretten mente at det var et annet forhold, som ikke var med i tiltalen. Dermed ble trusselpåstanden avvist.

Les også

Bandidos-topp løslatt etter ett døgn: – Han er sjokkert over pågripelsen

I sommer anket statsadvokaten til Høyesterett, som har gitt påtalemyndigheten medhold i at lagmannsretten gjorde en saksbehandlingsfeil da den ikke ville behandle påstanden om forsøk på grove trusler.

«Særdeles skjerpende»

Dermed må Harnes nå svare for en tiltale for å ha forsøkt å fremsette grove trusler mot Saber, i tillegg til at han må svare for brudd på våpenloven.

Tiltalen sier at Harnes ble observert da han seks ganger befant seg ved Sabers bil, der han sto og ventet på at Saber skulle dukke opp:

«I tidsrommet onsdag 15. juli til tirsdag 21. juli 2015 (...) forsøkte han under særdeles skjerpende omstendigheter ved gjentatte anledninger å true Mohammed Imran Saber med en ladd Ruger pistol påsatt lyddemper.»

«(...) Hvis Saber skulle dukke opp skulle Harnes oppsøke ham og bruke det ladde våpenet til å true med (...) Harnes visste at han ville skape en farlig situasjon som lett ville kunne utarte til voldsutøvelse (...)»

Borgarting lagmannsrett har satt av fire dager til rettssaken.