Norge

Søsterflyene til «Siv» i vanlig drift fra tirsdag - til Jan Mayen onsdag

Flysjef: Ingenting tyder på at det er noe galt med Hercules-flyene.

Oberstløytnant Diederik Willem Kolff, sjef for Gardermoen flystasjon, med Frigg - et av de tre gjenværende Hercules C-130J-flyene Forsvaret eier. Foto: Per Annar Holm

 • Arild Færaas

De tre gjenværende Hercules C-130J-flyene vil fra tirsdag operere normalt.

— Flyene har aldri vært satt på bakken. Det er avdelingen som har blitt satt på bakken, sier Oberst Diedrik Willem Kolff som er sjef for 135 luftving og sjef for Gardermoen flystasjon.

Kolff mener det har bredt seg et inntrykk av at flyene har blitt satt på bakken, men det mener han er feil.

— Jeg ser ingen grunn til å sette flyene på bakken. Jeg har bestemt at avdelingen skulle få seg et pusterom og tenke og prate sammen.

Nanna fløy hjem søndag

Han bekrefter overfor Aftenposten.no at Nanna, det siste av de nyeste Hercules-flyene som oppholdt seg i Nord-Norge fløy til Gardermoen søndag.

— Så vi har allerede begynt å fly igjen, men tirsdag vil vi starte med normal aktivitet og vi har ikke noen spesielle restriksjoner. Først vil vi fly et par treningsturer og så skal vi til Jan Mayen på onsdag, sier Kolff.

Les også

- Hele det norske folk er berørt av denne hendelsen

— Hvordan vet dere at det er sikkert å fly før man vet årsaken til at «Siv» styrtet?

— Det er et godt spørsmål, men vi har inget grunnlag for å si at det har noe med flyet å gjøre, og vi avventer hva kommisjonen vil si.

Søk etter svart boks og omkomne fortsetter

Det svenske politiet skriver på sin nettside at politiet mandag bistår den svenske Havarikommisjonen i arbeidet om å søke etter omkomne på Kebnekaise.

Et titalls politifolk inkludert hundepatrulje, fjellreddere og personer som jobber med registrering av omkomne arbeider sammen med norske og svenske militære. Ifølge Sveriges Radio jobber til sammen 30 personer ved Kebnekaise.

Politiet regner med at det kan ta lang tid å finne og identifisere de omkomne nordmennene

Likhunder kommer tirsdag

— Det er ikke gjort noen nye funn av betydning, heller ingen svarte bokser, sier kommunikasjonssjef Anna-Lena Hesse i Norbotten politidistrikt til Aftenposten.no rett før klokken 14.

Hun sier også at forholdene i leteområdet skal være bra, og at de vil fortsette å jobbe fram til kvelden.

- Vi arbeider etter beste evne, og vil fortsette å lete i morgen. Vi har også bestilt flere likhunder. En vil komme fra Sverige og tre vil komme fra Norge. Dette er hunder som er dyktige på å finne mennesker, sier Hesse.

Les også

Rappellerer ned stupbratt fjell- side etter «de svarte boksene»

Mikael Karanikas fra den svenske havarikommisjonen som har et overordnet ansvar for undersøkelsen ved Kebnekaise sier til Aftenposten.no at de har syv personer som jobber med saken nå vest for Kiruna.

— Vi har også et nært samarbeid med den norske havarikommisjonen og det norske militæret, sier Karanikas til Aftenposten.no.

Minnestund på torsdag

Søndag var blant annet Kongen og forsvarsminister Espen Barth Eide for å hedre de fem omkomne etter ulykken torsdag i forrige uke.

Én uke etter ulykken skal også de fem hedres på Gardermoen - 335-skvadronens hovedkvarter.

— Det blir med de pårørende og luftvingen. Generalinspektøren for luftforsvaret vil også være der.

Les også:

Les også

Luftforsvarssjefen: – Cold Response- øvelsen er lite relevant for oss nå

Kollf forteller at hele skvadronen nå er samlet på Gardermoen, og at de bruker mye tid på å prate. Under Cold Response-øvelsen var halve skvadronen i Nord-Norge og halve på Gardermoen, så det er først nå alle er samlet etter ulykken.

— Det er fortsatt sorg, men man har akseptert det som har skjedd. Vi lurer alle på hva som har skjedd, og det kan være mange forskjellige årsaker, men man skal ikke spekulere, avslutter obersten.

 1. Les også

  Luftforsvarssjefen: – Cold Response-øvelsen er lite relevant for oss nå

 2. Les også

  Den tragiske ulykken på Kebnekaise

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 5. NORGE

  - Ordet drap husker jeg veldig godt

 6. NORGE

  Monikas mor til tiltalte: - Måtte du få de ordene opp i halsen, ditt dyr