Mangler du oversikt? Slik var den historiske dagen Frp varslet regjeringsexit

Frp forlater regjeringen og er ikke lenger bundet av Granavolden-plattformen. Nå begynner kampen om ministerpostene – og omkampene om politikken.

Nestleder Sylvi Listhaug (fra venstre), Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi holder pressekonferanse der de forteller at partiet går ut av regjeringen. Pressekonferansen fant sted i et av partiets lokaler i Oslo mandag.

Klokken 13.30 mandag stilte Frp-leder Siv Jensen seg foran mikrofonene i Frps lokaler i Grensen i Oslo sentrum. Der skapte hun politisk historie ved å presentere nyheten om at partiet forlater den borgerlige regjeringen. Noe slikt har aldri tidligere skjedd.

Bare en halvtime tidligere, i Oslo tingrett, et par hundre meter unna, fattet retten en beslutning om å varetektsfengsle en kvinne som er siktet for å ha vært en del av IS, for fire uker.

At kvinnen nå er i Norge, var den direkte foranledningen til Siv Jensens konklusjon. Mot mot Frps vilje har norske myndigheter nylig hentet hjem kvinnen og hennes antatt alvorlig syke sønn fra Al-Hol leiren i Syria.

Jensen: – Nå tar jeg Frp ut av regjering

Etter et møte mellom statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) avholdt Frp et ekstraordinært landsstyremøte mandag. Så var det pressekonferanse.

– Jeg tok Frp inn i regjering, og nå tar jeg Frp ut av regjering. Det er det eneste riktige å gjøre, sa Frp-lederen.

Frp-leder Siv Jensen støtter fortsatt Erna Solberg som statsminister, men sier partiet ikke lenger anser seg bundet av Granavolden-plattformen.

Jensen sa at Frp ikke kompromisser med folk som frivillig har tilsluttet seg terrororganisasjoner, og at situasjonen «fikk begeret til å renne over».

– Vi vil ikke lenger anse oss bundet av Granavold-plattformen, sa hun med henvisning til den felles politiske plattformen som ble forhandlet frem da KrF ble en del av den borgerlige regjeirngen for ett år siden.

Jensen understreket at det likevel er naturlig for Frp å peke på Erna Solberg som fortsatt statsminister, men Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, har allerede pekt på flere saker som vil være gjenstand for omkamp etter at Frp har gått tilbake i opposisjon.

Solberg: – Ikke noe grunnlag for å fortsette

På en egen pressekonferanse mandag ettermiddag sa Erna Solberg (H) at hun hadde håpet av Frp hadde blitt værende i regjeringen.

Solberg sa at hun satte pris på Frps tydelige avklaring om at hun fortsetter som statsminister, og at regjeringens utgangspunkt er at det fortsatt er et mandat for en ikke-sosialistisk regjering på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg om bråket i regjeringen og Frps avgang.

– I den situasjonen vi er i dag, er det ikke noe grunnlag for ikke å fortsette med de tre partiene som sitter i regjering, sa Solberg.

Statsministeren understreket at hun har respekt for Frps standpunkt i saken om den terrorsiktede kvinnen.

– Jeg har respekt for at Frp har et annet standpunkt, fordi dette var en vanskelig avveining. For meg var det riktig at gutten kom hjem til Norge, og dermed fikk hjelp, sa Solberg.

Jensen, Listhaug og Dale tilbake til Stortinget

Som følge av beslutningen mister nå Frp sine syv statsråder. Det får også konsekvenser for sammensetningen av partiets stortingsgruppe.

Finansminister Siv Jensen, olje- og energiminister Sylvi Listhaug og samferdselsminister Jon Georg Dale skal tilbake til Stortinget. Dermed mister deres vararepresentanter sin plass.

Omrokeringene innebærer også at den bedrageridømte stortingsrepresentanten Mazyar Keshvari mister retten til å motta 987.000 kroner i året.

Kamp om fremtidige ministerposter

Det er uklart når Frp-statsrådene går av og om alle blir erstattet. Men Høyre, Venstre og KrF kjemper nå om fire av regjeringens tyngste poster.

Etter det Aftenposten får opplyst fra regjeringskilder, ønsker man å få til skiftene så raskt som mulig.

Abid Raja (V) er blant navnene som kastes rundt når det spekuleres om hvem som vil innta de ledige ministerpostene mandag kveld.

Erna Solberg opprettet etter valget i 2017 statsrådsposter som digitaliseringsminister, sikkerhetsminister og eldre- og folkehelseminister for å få regjeringskabalen til å gå opp.

Hvorvidt disse videreføres er uklart.

Hvem som eventuelt skal innta postene som nye ministre er heller ikke avklart. Mandag kveld har det blitt kastet frem en rekke navn, deriblant Sveinung Rotevatn (V), Henrik Asheim (H), Tina Bru (H), Abid Raja (V), Tore Storehaug (KrF), Ida Lindtveit Røse (KrF), Hans Olav Syversen (KrF) og tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hvem som ender opp med ministerpostene er foreløpig uvisst.

Carl I. Hagen åpnet mandag kveld opp for en lederdiskusjon i Frp.

Til tross for at Siv Jensen tidligere på dagen uttalte at hun opplevde at hun hadde bred tillit i partiet, har både tidligere Frp-formann Carl I. Hagen og Frank Sve, som er fylkesleder i Møre og Romsdal Frp og medlem i valgkomiteen, åpnet for en debatt om lederskapet i partiet.