Norge

Britisk høyreekstremist: - Knights Templar finnes

Men den britiske bloggeren benekter at Anders Behring Breivik var med i gruppen.

Den britiske høyreekstreme bloggeren Paul Ray - alias "Lionheart" - benekter at han har hatt kontakt med terrorsiktede Breivik, men vedgår at han har flere slående likheter med personen Breivik beskriver som sin mentor, og at han deler flere av hans synspunkter. Foto: AP/ WBS.TV

 • Stine Barstad

Les også:

Før han utførte terrorangrepene i Oslo på Utøya, skrev Anders Behring Breivik i sitt såkalte manifest om sin forbindelse til Knights Templar (Tempelridderne, red.anm), og hevder han var med på gruppens stiftelsesmøte i London i 2002.

Han navngir også sin «mentor» — Richard - som han sier han fikk god kontakt med.

Flere medlemmer i English Defence League, som Breivik skal ha hatt kontakt med, peker ut en av grunnleggerne av EDL, Paul Ray, som mentoren.

Ray driver en blogg under navnet «Lionheart» - etter den britiske kongen Richard the Lionheart - der han fronter antimuslimske synspunkter og tar til orde for å gjenopprette Tempelridderordenen.

- En idé

Nyhetsbyrået AP sporet onsdag Ray opp på Malta. Han bekrefter overfor byrået at Knights Templar finnes, og at han var med på å starte bevegelsen.

Ray sier gruppen ikke har noen formell struktur. Han vil ikke navngi noen medlemmer av gruppen, eller si hvor mange medlemmer den har. Men han benekter å ha hatt noen form for kontakt med Breivik.

- Det er en idé. Det er ikke som om det er en massiv organisasjon. Det er en tro, sier han til AP.

— Organisasjonsbegrepet i denne delen av den politiske fløyen er mye løsere. De vet jo hva de driver med. Det å ha voldsomme medlemsregistre når de holder på med det de holder på med er jo ikke så lurt, sier Henrik Lunde, til Aftenposten.no.

Han er en av norges fremste ekseperter på høyreekstreme miljøer. Han fulgte miljøene i mer enn 20 år som ansatt i Antirasistisk Senter og jobber i dag med holdningsskapende arbeid i Norges Fotballforbund.

— Ofte sier folk i dette miljøet at de har veldig mange medlemmer, og medlemmene har veldig høye stillinger. Og så viser det seg at det er to mann og en hund. Det er mye skryt og store ord, sier Lunde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I denne videoen AP har fått tilgang til, vises Paul Ray rundt i gamlebyen i Mdina sammen med en venn. Begge bærer gensere med påskriften AOKT - Ancient Order of Knights Templar - dekorert med korset tempelridderordenen brukte i middelalderen. FOTO: AP/

Ray fordømmer Breiviks handlinger — men sier han deler mange av hans synspunkter slik de kommer frem i manifestet.

- Mine tanker er de samme...at Islam truer vår levemåte. Jeg vil ikke si jeg ikke tror det (er noen trussel, red. anm), for jeg gjør det, sier han.

At Ray distanserer seg fra Breivik overrasker ikke Lunde.

— Det er jo ikke spesielt. Alle vil jo distansere seg fra ham nå, hvis man ikke er på akkurat den samme planeten som han befinner seg på, påpeker Lunde.

- Alt peker på oss

Ray sier det virker som om Breivik brukte mange av hans ideer for å rettferdiggjøre sine grusomme handlinger.

- Dette er ille. Det peker virkelig mot oss. Alle tingene han prater om peker rett på oss. Det virker som om han har bygget opp alt rundt oss, sier han.

Lunde synes det er vanskelig å ta stilling til om Brevik faktisk har vært tilknyttet Knigts Templar eller ikke.

— I vår verden er det jo lett å komme i kontakt med folk. Hvem som helst kan jo sette seg ned og sende en mail og få et svar, men om vi da er med i deres nettverk er jo en helt annen ting. Han kan jo godt ha vært i kontakt med disse, sier Lunde.

— Noe av dette kan jo ligge i iscenesettelsen av seg selv som en viktig revolusjonær leder.

Det har tidligere blitt kjent at Breivik har stilt krav til politiet for å fortelle om de to andre terrorcellene han hevder er tilknyttet oraganisasjonen han påstår han er medlem i. Lunde tror også at dette er del av iscensettelsen av seg selv som en viktig mann, og han synes det ikke det virker logisk at Brevik vil gå ut med informasjon om evntuelle samarbeidspartnere.

- Han er jo opptatt av å starte den store rasekrigen, og da ville man jo tro at han bare ville la det fortsette. At han skulle blåse resten av kildene sine for å få mat eller pc på cella det henger ikke helt på greip, sier Lunde.

Ray var med å starte opp EDL, men sier han brøt med gruppen for flere år siden. Han ble først utpekt som Breiviks «mentor» av den nåværende lederen i EDL, Stephen Lennon. Selv hevder Ray på sin blogg at mentoren må være it-millionæren Alan Lake. I flere blogginnlegg fremgår det at de to er bitre fiender.

Vil samarbeide

I et intervju med TV 2 innrømmer Lake å ha støttet EDL med penger. Ifølge Ray skal han også være sentral i utformingen av EDLs politikk. Lake var i fjor i Sverige for å holde foredrag for Sverigedemokratene. Han har tidligere tatt til orde for å henrette muslimer som ønsker sharialover i Storbritannia.

Nyhetsbyrået AP siterer imidlertid anonyme europeiske politikilder som sier de begynner å tvile på at det finnes én mentor, slik Breivik skriver. De tror heller at han har flere personer i tankene.

Britiske Paul Ray flyttet til Malta for flere år siden, etter at han ble anholdt av britisk politi for å spre rasehat på bloggen sin. Nå sier han til AP at han vil returnere til England for å besøke familie, og at han vil samarbeide med britisk politi.

 1. Les også

  Britisk politi undersøker Tempelridder-spor

 2. Les også

  Manet ekstreme briter til kamp

 3. Les også

  PST jakter etter mulige partnere internasjonalt

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Breiviks advokat: – Helt usannsynlig at han har kommunisert med gjerningsmannen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

 3. NORGE
  Publisert:

  Behring Breiviks advokat: Setningen som viser hvor langt partene står fra hverandre

 4. VERDEN
  Publisert:

  Dette fant FBI hjemme hos en ivrig leser av Anders Behring Breivik. Terrorister inspirerer hverandre, mener eksperter

 5. VERDEN
  Publisert:

  Terrorforsker: Det er en rød tråd fra Breivik til alle soloterrorister

 6. KULTUR
  Publisert:

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen