Norge

Alle utenfor livsfare

15 av pasientene fra Utøya og Oslo trenger fortsatt intensivbehandling. Men ingen av dem vurderes lenger som kritisk skadet.

Lederen av traumeavdelingen, Tina Gaarder, og overlege Pål Aksel Næss sier at flere av pasientene på Ullevål vil forbli på sykehuset i lang tid fremover. Foto: MONICA STRØMDAHL

 • Monica Strømdahl
  Fotograf

NB! På en pressekonferanse onsdag 3. august opplyste Oslo Universitetssykehus Ullevål at de ikke har sagt at alle pasientene er utenfor livsfare. Les mer om dette her:

Les også

20 fortsatt innlagt på Oslo universitetssykehus

Her kan du lese alt om terrorangrepene.

Les også:

I løpet av kun 19 minutter ankom de syv første ofrene for bombeangrepet til Ullevål sykehus. Utover kvelden kom stadig flere.

Som overlege ved traumeavdelingen sto Pål Aksel Næss midt i dramatikken. Siden da er flere av pasientene blitt langt bedre.

–Hva sier en til en person som våkner fra narkose i en slik situasjon?

–Det avhenger veldig av tilstanden, men vi begynner å bearbeide så tidlig som mulig. Vårt psykososiale team gjør dette sammen med personalet på intensivavdelingene. Pasientene får familien inn så snart som mulig, men de som våkner, er slitne. De må skjermes fordi de trenger en rolig atmosfære, sier Næss. Han fortsetter:

–Rundt 15 personer har fortsatt behov for intensivbehandling.

Skader i alle kroppsdeler

Mange av pasientene er skadet i flere organer i magen, men Næss understreker at pasientgruppen sett under ett har skader i alle kroppsregioner.

–Noen vil få sekundære skader i organsystemet, i lunger og i nyrene, sier Næss.

Ingen tegn på forgiftning

Det har vært spekulert om hvorvidt Anders Behring Breivik brukte ulovlig ammunisjon. Overlegene på Ullevål vil ikke uttale seg om ammunisjon, utover at kulene fragmenterte.

–Det er politiets jobb å etterforske den biten, sier lederen av traumeavdelingen, Tina Gaarder.

Hun vil ikke bekrefte at noen av ofrene har symptomer på forgiftning, men sier at flere er utsatt for infeksjoner.

–Det vi kan si, er at skuddene har påført pasientene mye vevskade. Vi må gjøre revisjoner av sår, noe som gjøres i flere omganger, sier Gaarder.

Flere operasjoner

Hun bekrefter at noen av pasientene må opereres ofte. Men hvor mange operasjoner Ullevål har utført på ofrene i for angrepene i Oslo og på Utøya, har ikke sykehuset tall på.

–Regner dere med uventede komplikasjoner i tiden som kommer?

–Nei, men det vil komme forventede komplikasjoner, slik som infeksjoner fra åpne sår. Vi påregner flere operasjoner, og det er viktig med nøye oppfølging fremover.

Overlegen bekrefter at mange av pasientene vil forbli på sykehuset i flere uker.

–De blir her så lenge det er medisinsk nødvendig. Det kan være snakk om mange uker, eller noen få, sier Næss.

–Formidabel innsatsvilje

Han svarer ja på spørsmål om forrige fredag, fra et skademessig standpunkt, var den mest krevende dagen i sykehusets historie. Og han berømmer kollegene.

–Det var nyttig å være på jobb på fredag. Mange strakte seg for å gjøre sitt beste, og vi føler oss privilegerte som fikk gjøre jobben vår i en slik situasjon, sier Næss. Han har ikke oversikt over hvor mye de mest sentrale ansatte har jobbet siden fredag.

–De har jobbet så mange timer som har vært nødvendig, sier han.

–Alle ansatte viste en formidabel innsatsvilje. Mange fagfolk var i jobb, og gjorde alt for at samarbeidet skulle gå så knirkefritt som mulig, supplerer avdelingsleder Tina Gaarder.

 1. Les også

  Breivik i nye avhør i dag

 2. Les også

  15.000 terrormeldinger

 3. Les også

  Ambulanseleder forteller om ekstreme tilstander ved Utøya

 4. Les også

  – Ingen overlevende må føle dårlig samvittighet

 5. Les også

  Støre taler i begravelsen