Norge

- Vi muslimer er litt naive

Ble "innvandrere" og muslimer trakassert og banket opp i timene etter terrorbomben den 22. juli 2011, før vi fikk vite hvem gjerningsmannen var?

Generalsekretær i Islamsk Råd Mehtab Afsa .har personlig hørt om flere episoder der muslimer skal ha blitt trakassert i tiden rett etter terrorbomben. Foto: DAG W. GRUNDSETH

 • Kjetil Østli

Veltet en latent rasisme frem i folket slik flere har hevdet?

— Noen muslimer har blitt direkte trakassert, noen har opplevd fysisk vold, uttalte Methab Afsar til Aftenposten rett etter 22. juli. Afsar er generalsekretær i Islamsk Råd Norge, paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge.

Lørdag har Aftenposten en artikkel om disse timene den 22. juli.

Det fremkommer der at flere alvorlige, medieomtalte hendelser som skal ha funnet sted ikke kan dokumenteres. Vi har ikke klart å påvise den påståtte volden.

— Vi er dårlige til å dokumentere det når det går utover oss. Jeg vil si det litt spøkefullt: Det er typisk. Vi muslimer er litt naive. Mange tenker at det er en prøve fra Gud, en selvdisiplin om ikke å klage. Jeg har personlig hørt om flere episoder der muslimer skal ha blitt trakassert.

— Vi vil gjerne møte dem. Men vi har ikke funnet noen til nå?

— Fysisk trakassering er ikke kjernen her. Det er folks blikk, fordommer og holdninger som er utfordringen, sier Afsar nå.

Triste historier

Generalsekretæren var på jobb i Tanzania den julidagen. Flere muslimer i Norge skal ha ringt ham og sagt at de opplevde denne ettermiddagen som truende.

— Jeg hørte om en muslimsk kvinne som kjørte bil da en mann stilte seg foran bilen hennes ved Stortorget og snakket stygt til henne. Jeg har hørt om en bussjåfør som ble trakassert. Og jenter med hijab ble tilsnakket på en krenkende måte, sier han.

Selv fikk han en epost: "Dersom det er muslimer som står bak, må dere finne dere et annet sted å bo."

I dag ønsker ikke Afsar å legge spesiell vekt på 22. juli, for fordommer viser seg stadig vekk.

— Det var en nyansert debatt rett etter 22. juli. Men nå synes jeg debatten ligner på den vi hadde før 22. juli. Islamofobe stemmer er der, i et omfang og med en retorikk vi skulle vært foruten. "Anders Behring Breivik hadde litt rett" om islam, mener noen. Da er det blitt for lettvint å rettferdiggjøre hatefulle fordommer, sier han.

— Når det er sagt: Jeg elsker Norge, og mener nordmenn stort sett er svært åpne og flotte mennesker.

- Hva mener du?

— Mine foreldre kom til Norge på 1970-tallet. Pappa forteller om et samfunn hvor han ikke la merke til konflikter. Det var åpent. Snilt. Selv om nordmenn inntil da ikke hadde vært eksponert for mye annerledeshet. Jeg har inntrykk av at Norge fortsatt er veldig åpent og hjelpende for å integrere. Jeg er blitt spurt av folk fra andre land: "Hvordan er det å være minoritet i Norge?" Mitt svar: Norge er det beste landet å bo i med tanke på menneskerettigheter. Jeg mener det er typisk norsk å hjelpe hverandre. Det er realiteten, sier han.

Islam i media

Men vi må være på vakt, mener Mehtab Afsar. Han er familiemann og sier han har fått trusler. Han sjekker dører og vinduer hver dag.

— Jeg er var for lyder i huset om natten. Jeg kunne skrevet en doktorgrad om lyder i et hus. Som generalsekretær i Islamsk Råd er man ekstra utsatt. Det kan høres overdrevent ut, men det er ikke det. 22. juli kom beviset: Det finnes mennesker med farlige holdninger der ute. De kan være få. De kan også representere miljøer. Og vi vet at enkelte miljøer har overfokus på muslimer/islam.

Han savner en debatt om gjerningsmannens fokus: Å renvaske Norge for muslimer.

— Jeg mener islamofobi er en sykdom som bør diskuteres før den sprer seg og kommer ut av kontroll.

"Islam/muslimer" nevnes daglig i mediene. For meg fremstår disse sakene ofte som advarsler mot islam. Det handler gjerne om hijab, antatt kvinneundertrykking eller selvmordsbombere. Mediene beskriver en fiende i den store verden, og skaper inntrykk av at faren nærmer seg og at "Nesten alle terrorister er muslimer", som Carl I. Hagen sa. Slikt setter spor hos alle. Mennesker er som svamper, sier han, og fortsetter:

— Da terroren kom til oss, tenkte mange: "Muslimer står bak!" Men det er viktig å presisere: Det fikk ikke nordmenn til å hente frem balltreet. Men det ga noen med kort lunte et påskudd til å ta ut hatet sitt, sier Afsar.

Les om timene etter bombeangrepet 22.juli i lørdagens Aftenposten. Foto: rekaeine

Relevante artikler

 1. NORGE

  Islam Net oppfordrer til verbal jihad mot muslimske samfunnsdebattanter

 2. KOMMENTAR

  Det er farlig å nøre opp om muslimhat. Det er også farlig å mane frem bildet av en hatbølge mot muslimer.

 3. KRONIKK

  Å gå til politiet og domstolene med denne saken var uheldig

 4. SID

  Du må forstå hvorfor naboen går med hijab og læreren ikke drikker alkohol | Sarah Zahid

 5. NORGE

  Amal Aden: Flere muslimer ser ikke på Orlando-ofrene som vanlige mennesker

 6. A-MAGASINET

  #Mosquemetoo: På pilegrimsreise til Mekka opplevde de å bli seksuelt trakassert av fremmede menn