Norge

Derfor nekter Breivik å la seg avhøre

Terrorsiktede Anders Behring Breivik krever en skriftlig avtale om at han skal få beholde en PC med Word og printer på cellen under hele soningen.

Anders Behring Breivik fotografert i forbindelse med et av fengslingsmøtene i Oslo tingrett. JON-ARE BERG-JACOBSEN

 • Vibeke Buan

Onsdag ble han kjørt fra Ila fengsel til politihuset på Grønland for et nytt, planlagt avhør, men dette ble imldertid avbrutt, som Aftenposten skrev i går.

Grunnen er ifølge politiet at Behring Breivik mener at han ikke har fått innfridd kravene han har om tilgang til PC og programvare på fengselscellen på Ila.

— Uenighet

-Det er en viss uenighet mellom parteneom hva som er avtalt om siktedets tilgang til PC og programvare på cella. Det jobbes med å få avklart dette. Utover dette har vi ingen kommentarer, sier politiadvokat Christian Hatlo til Aftenposten.no torsdag.

Les også

Avhør av Behring Breivik avbrutt

Behring Breivik har fått utlevert en PC som han har på cella og som han kan bruke til å se TV-serier. Datamaskinen er imidlertid ryddet for annen programvare, med unntak av tekstbehandlingsprogrammet Word, og han har heller ikke tilgang til internett i fengselet og vil ikke få det.

Behring Breivik bruker PC-en til å skrive og forberede notater til rettssaken, har forsvarerne tidligere opplyst.

Etter at medieforbudet ble opphevet får han også lov til å lese aviser og se på TV.

Krever skriftlig avtale

Behring Breiviks forsvarer Tord Jordet sier dette om hvorfor avhøret onsdag ble avbrutt:

— Konkret er det at politiet skal sørge for at Breivik har en fungerende PC med Word og printer under hele soningen. Han har fått dette PC-utstyret, men politiet vil ikke garantere skriftlig for at han skal få beholde dette i fremtiden. De har sagt de skal gi en skriftlig bekreftelse på dette, men har ennå ikke gjort det, sier Jordet til Aftenposten.no.

— Derfor har Breivik sagt at da vil han avvente med videre avhør til han får den bekreftelsen fra politiet, sier forsvareren.

- Så Behring Breivik nekter å la seg avhøre videre?

- Ja, det stemmer. Det var en udramatisk avslutning på avhøret, men det er klart - hvis politiet ikke vil gi ham dette skriftlig, blir det ikke flere avhør av Breivik slik saken står i dag.

— Men dette er ting politiet har avtalt med ham, så jeg tror ikke det vil bli noe grunnlag for at avhørene avsluttes. Det er vel rett og slett en prosess i politiet nå for å bekreftet avtalen skriftlig, understreker Tord Jordet.

Konfrontasjoner

Til nå har Behring Breivik vært samarbeidsvillig og latt seg avhøre av politiet, med en av forsvarerne til stede.

Politiet har sagt at avhørene etter hvert ville gå over i en mer konfronterende fase, hvor Behring Breivik ville bli stilt kritiske oppfølgingsspørsmål.

- Breivik forklarer seg fortsatt samarbeidsvillig både når han avgir en fri forklaring, og når han svarer på konfronterende spørsmål, sier forsvarer Tord Jordet.

Saken utvides.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Siktede i Varhaug-saken erkjenner innbrudd, men nekter for drap

 2. NORGE

  Den siktede 15-åringen var på skolen etter drapene

 3. NORGE

  Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Majorstuen

 4. NORGE

  Kan ta lang tid før Waras samboer blir avhørt igjen

 5. VERDEN

  Politiet: Planla masseskytingen i ett år

 6. NORGE

  Cappelens sønn: Fikk høre om Jensen som tiåring