Romfartsekspert Erik Tandberg er død

Sivilingeniøren og romfartseksperten ble 87 år.

Erik Tandberg fotografert i 2019 i sitt hjem ved Majorstuen i Oslo.

Romfartsekspert Erik Tandberg er død. Det melder NRK.

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver Tandbergs datter i en SMS til NRK.

Erik Tandberg kommenterte månelandingen til Apollo 11 for NRK i 1969 sammen med Jan P. Jansen. Sivilingeniøren har vært rådgiver og kommentator om romfart i mange programmer på NRK i en årrekke.

Tandberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i 2007.

– Jeg har alltid drømt om å komme ut i rommet

Han ble født i Oslo 19. oktober 1932. I 1951 tok han realartium ved Fagerborg gymnas, studentfagkurset ved Oslo handelsgym året etter.

Det var forventet at han skulle gå i farens fotspor og bli forretningsmann, men han lot ikke sjansen gå fra seg da Luftforsvaret søkte etter mannskap i 1952. Helt fra guttedagene hadde han stor interesse for fly. Han ble sendt til USA, hvor han fikk utdannelse som flymekaniker og jetmotormekaniker.

«Et lite skritt for et menneske, et gigantisk sprang for menneskeheten», sa Neil Armstrong fra Apollo 11 på månelandingen. Det var Erik Tandberg som i en 17 timer lang sending formidlet den spektakulære nyheten til det norske folk 20. juli 1969.

Etter førstegangstjenesten dro han tilbake til USA og tok i 1957 – samme år som sovjettriumfen Sputnik – den første av flere vitenskapelige grader ved amerikanske universiteter, alt knyttet til luftfart og romforskning.

–Jeg har alltid drømt om å komme ut i rommet, men nå er det nok dessverre for sent, sa Erik Tandberg til NTB under en mottagelse i den amerikanske ambassadørresidensen da Buzz Aldrin besøkte Norge 18. november 2007.

NRK-kollegaen: – En helt og et forbilde

– Han var jo en helt og et forbilde for meg, og det har han vært helt siden jeg møtte ham første gang da jeg var 12–13 år gammel og hørte ham snakke i Norsk Astronautisk forening. Det var veldig stort å få hilse på ham for første gang sier NRK-journalist Hallvard Sandberg.

Erik Tandberg poserer med boken Målet er Mars. Bildet er fra 1996.

– Han var første og eneste romfartsformidleren i Norge, i en periode da dette var et helt nytt felt og folk hadde et stort behov for å forstå hva det var, sier Sandberg, som var tre år og ikke fikk med seg mye av Tandbergs kommentarer da Apollo 11 landet på månen.

Siden har de to i en årrekke laget mye radio- og TV-journalistikk om romfart.

– Jeg vokste opp i et norsk samfunn da Erik Tandberg var Romfartsmannen. Han var en stor figur, selve ansiktet til Apollo-programmet her i Norge, som er noe av det største vi mennesker har gjort.

Erik Tandberg har brukt mye av sin karriere på å holde nordmenn oppdatert om utviklingen i rommet. Her er han fotografert foran bilder av månelandingen i anledning sin 70-årsdag.

– Han var en person jeg hadde stor respekt for. Han var mer enn bare en kilde for meg.

– Presisjonen. Og roen. Han var meget detaljorientert og hadde et bredt kildenettverk, forteller Sandberg på spørsmål om hva som kjennetegnet Tandberg som formidler.

– Ved 30-årsmarkeringen av månelandingen i 1999 hadde jeg så vidt begynt i Dagsrevyen, og hadde fryktelig lyst til å lage Dagsrevyens portrett på ham. Det fikk jeg ikke, og det var jo kjempebittert. Isteden fikk jeg finne frem arkivbilder og kjøpe inn noen raketter som vi skulle sende opp på Friggfeltet nedenfor NRK på Marienlyst. Raketten tente akkurat ikke, selvsagt, ler Sandberg.

– Det var stort for meg da jeg kunne gå fra å kalle ham «Tandberg» til å kalle ham «Erik» etter mange timer sammen med ham i studio i forbindelse med Orion-sendingen i 2012, sier Sandberg.

Vennen: – Et godt menneske med et stort hjerte

– Et levende, vandrende leksikon. Et godt menneske med et stort hjerte. Slik beskriver vennen Thomas Skauen (45) Tandberg.

– En god venn, og halvveis pappa og lærer også, sier Skauen, som de siste 15 årene har reist på USA-turer sammen med Tandberg, gjerne ispedd en rakettoppskytning eller et NASA-besøk. Siste gang han besøkte Tandberg, insisterte han på at de skulle reise til USA igjen til høsten, forteller Skauen.

– Han hadde en helt fantastisk hukommelse, og var veldig opptatt av at menneskene rundt ham hadde det godt. Jeg tror han også var litt redd for at unge mennesker skulle glemme månelandingen og hva menneskene faktisk fikk til, sier Skauen.