Norge

Redningsskøyta gikk rundt to ganger og begynte å brenne

RS «Ægir» ble tatt av en brottsjø og tok fyr under en leteaksjon ved Farsund. Mannskapet på tre ble reddet, men tysk turist kritisk skadd.

En større redningsaksjon ble satt i gang ved i Farsund, etter melding om at en eller to personer falt i sjøen fra moloen ved Borhaug. Under leteaksjonen ble redningsskøyta «Ægir» tatt av en brottsjø.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Mannskapet fra redningsskøyta sendte ut nødsignalet «mayday-mayday» før de selv valgte å hoppe ut i sjøen.

De ble så heist opp i et Sea King redningshelikopter:

– Én fikk en sjekk på legevakten før alle tre ble kjørt på et hotell, sier redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Sola ved Stavanger.

Da ulykken skjedde var redningsskøyta med i en leteaksjon etter melding om at én eller to personer var falt i sjøen fra en molo ved Borhaug.

Kort tid før ulykken med redningsskøyta hadde Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) meldt at det var for farlige forhold til at båtene kunne lete utenfor moloen.

Mannskapet på redningsskøyta blir evakuert etter at båten ble tatt av en brottsjø og begynt å brenne like utenfor Tjørveneset.

– Det er så alvorlig at mannskapet nå blir evakuert med helikopter. Redningshelikopteret har bedt mannskapet om å hoppe over bord. Det er en prosedyre som kun brukes under ekstreme forhold, sier Bjørn Jarle Åmlid ved HRS Sør-Norge til Fevennen.no.

Redningsskøyta «Ægir» fikk store skader etter at den ble truffet av en brottsjø og gikk rundt to ganger under en redningsaksjon ved 21.30-tiden på Lista torsdag kveld.

Livstruende skadet

Omtrent samtidig som at redningsskøyta ble tatt av brottsjøen, meldte HRS at én person var tatt opp av sjøen i forbindelse med leteaksjonen. Den tyske turisten ble fløyet til Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Han var med i et følge på ni som var ute på Listamoloen da han ble skylt på sjøen av en bølge, melder Lister24.

Det ble gjort gjenopplivingsforsøk på stedet. .

Også en annen turist skal ha havnet i vannet, men klarte selv å komme på land.

Brødrene Tobias og Peder Bulæg har sammen med sin far gått langs strendene i næheren av stedet der Ægir fikk problemer torsdag kveld. De har funnet en rekke redningsvester og en overlevelsesdrakt som tilhører redningsskøyta, og har samlet dem sammen for å gi tilbake til Redningsselskapet.

Meldingen om folk i vannet kom klokken 19.24 torsdag kveld. Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) ble varslet og koordinerte aksjonen.

– Én eller to personer observert ramlet i sjøen fra molo i Vestbygd utenfor Lista, skriver Hovedredningssentralen på Twitter.

En person er fløyet til sykehus etter å ha blitt hentet opp av vannet ved Borhaug i Farsund torsdag kveld.Mye sjø og sterk vind

– Det er mye sjø, og det blåser opp mot 19 sekundmeter, opplyste styrmann Jan Adolfsen på redningsskøyta «Ægir» før ulykken..

Det er sendt ut OBS-varsel for store deler av Sør-Norge.

For Agder, Telemark og Buskerud varslet Meteorologisk institutt kraftig sørvestlig vind, med vindkast på 20–25 sekundmeter utsatte steder torsdag ettermiddag og kveld.

Vinden skal minke natt til fredag.

Borhaug, også kjent som Vestbygda, er et tettsted på Lista i Vest-Agder. Det ligger rundt 10 kilometer vest for kommunesenteret Farsund, ikke langt fra Lista fyr.

RS «Ægir» er stasjonert i Farsund. Den ble sterkt skadet da en brottsjø tok båten under en leteaksjon torsdag kveld.

Brottsjø slo inn vinduet

Redningsskøyta «Ægir» gikk på en brottsjø som slo inn styrhusvinduet i ekstremværet, skriver Redningsselskapet i en pressemelding. Mannskapet besluttet deretter å evakuere fartøyet, som gikk rundt to ganger i den voldsomme sjøen.

– Mannskapet er etter forholdene i god behold. De ble plukket opp av et redningshelikopter fra 330 skvadronen og ble fløyet til Sola der de ble tatt hånd om av helsepersonell, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Brannen om bord på RS «Ægir»er slukket, men den ligger forlatt i sjøen og vil bli tatt hånd om når værforholdene tillater det.

– Det viktigste for oss er at alt står bra til med mannskapet. Vi har etablert krisestab i Redningsselskapet og de pårørende er orientert om at de har det bra, sier Pedersen.

Les mer om

  1. Farsund
  2. Hovedredningssentralen
  3. Leteaksjoner
  4. Sea King