Norsk og eplekjekk

Nærmest struttende sunne er den nye generasjonen av norske eplemoster. Og hvis du trenger litt smaksstøtte, stiller ciderne opp.

eplesak-O2yRZKYbs1.jpg

Pussig med det. De har liksom alltid vært rundt i utkanten av drikkeuniverset, eplemostene. Og ciderne. Men det er først de siste årene at man kan snakke om et gjennombrudd. I tilfeller der man trenger lavalkoholisk eller ikke-alkoholisk drikke, kan disse være akkurat det man trenger. Enten det er til en lettere salattype eller til mer tung julemat som ribbe og pinnekjøtt.

Egentlig er det eplemostene som til nå har fått det største gjennombruddet. Det kom da enkelte eksklusive Oslo-restauranter gikk på jakt etter noe som kunne erstatte avalkoholisert druevin. Bagatelle og Stadtholdergaarden var noen av dem som var tidlig ute. Heldigvis fantes det et eplepresseri ute i det vakre landskapet på Ringi i Bærum. Ringi ble gjennombruddet. Relativt transparente, elegante, syrlige og ikke for søte moster var kjennetegnet. Og er det fortsatt. For når man gjør som jeg, setter seg ned og går igjennom en bunke med eplemoster, er det lett å få øye på hvilken filosofi som råder. Mye smak og sødme, eller mer eleganse og aromaskapende syre.

I og med at jeg er på leting etter vinerstattere, er jeg mest interessert i de syrlige og elegante dråpene. Men i et måltid der alle fra tante Birgit til lille Ola skal like det, kan de mer sødmefulle være et valg. Det er også klart at det skal en del sødme i mosten for å stå opp imot det røkte og salte i f.eks. pinnekjøtt.

Ciderne er et kapittel for seg. De har vært vanskelige å selge, på grunn av at de må innom Polet for å være i tråd med norsk alkohollovgivning. Men nå har et utvalg konkludert med at cider ikke kommer i konflikt med EØS-lovgivningen og at det dermed kan etableres et salgssystem hvor man kan få kjøpt cider på over 4,5 volumprosent alkohol direkte fra gårdene. Regjeringen utarbeider trolig ny lovgivning på dette feltet slik at sider blir enklere tilgjengelig for norsk gårdsproduksjon.

Cider har den fordelen at den er fortsatt lavalkoholisk med 7-8 volumprosent alkohol. Men den alkoholen som finnes, gir mer smaksstøtte i midtpartiet, slik at man ikke trenger så mye sukker igjen for at den skal smake godt. Ofte kan man ikke gjære norske, sentmodnende epler til noe særlig høyere alkohol enn rundt 8 volumprosent uten å dra på med ekstra sukker. Og det sukkeret har en tendens til å bli hengende utenpå hovedsmaken.

EPLEMOST

6 Hvite glass

1077601 Ringi Gravenstein eplemost, Bærum. Kr 64,90,

Flott most, miks av røde og gule epler i smaken, noe sødme, men pent balansert med en forsiktig syre. Middels fyldig. Ikke tilsatt sukker.

5 Hvite glass

1079101 Ringi Summerred gårdspresset eple. Kr 51,40,

Faktisk litt pæreduft— og smak i denne, litt smalere, kjøligere og en god del mer syre enn Gravenstein.

5 Hvite glass

1412601 Egge Gård Liereple Gravenstein, Lier.

Gulbrunoransje, mest rødlig smak, kraftig i midtpartiet, med noe klar sødme. Flott most, dette. Høy syre og lav på sukkeret.

4 Hvite glass

539491 Balholm Eple & Pære Øko Premium, Sogn. Kr 74,70

Frisk miks av eple- og pæremost, ditto smak. Noe restsødme med 50 g pr. liter, men på grunn av frisk syre, er den balansert og fyldig i munnen.

3 Hvite glass

1074602 Egge Gård Liereple Gourmet. 50 cl. Kr 37,90,

Melne epler, litt søtlig, litt spinkel. Ikke så konsentrert som Ringi-dråpene. Men helt grei.

CIDER

5 Hvite glass

1654801 Ulvik Frukt og Cideri Hakastad Sider Gravenstein 2013, Ulvik, Hardanger. Kr 129,-, Elegant, syrlig, slank og kjølig cider, på duft litt pære og eple, minner om Champagne, faktisk. Gjæret med naturlig villgjær. Laget beintørr, (trass i 8 g restsødme) og det er jo flott.

4 Hvite glass

5177301 Kvasshovden Hardanger Cider, Lekve Gard, Ulvik, Hardanger. Kr 143,80,

Svakt musserende cider, litt gule epler på duft og smak, klar sødme i midtpartiet, kunne gjerne vært litt tørrere. Middels til god fylde, men helt grei. Elegant finish med en liten oppstrammer.

1 Hvitt glass

580201 Sognefjord Økologisk eplesider, Ciderhuset i Balestrand, Sogn. Kr 129,80,

Brunlig på farge, eddikstikk på duft og smak. Den var ikke stabilisert med og dermed var den gått over i eddik-fasen. Etiketten opplyser at det ikke er tilsatt svovel, og det var vel her det gikk galt. Trolig det samme med de andre på polhyllene. Synd. For dette kan være gode saker, ellers.