Politiet åpent til stede på Bandidos-jubileum

Politiet er i «god dialog» med arrangøren og vil være åpent til stede under markeringen av Bandidos' 15 år i Norge til helgen. Politiet venter ikke dramatikk.

Bandidos' hovedkvarter i Norge ligger i dette tidligere nærings- og industrribygget i Kværnerdalen i Oslo.

– Vi har så langt registrert en viss aktivitet, men regner med mer tilsig utover ettermiddagen og kvelden. Vi har imidlertid ingen grunn til å vente noen dramatikk i forbindelse med 15-årsjubileet, sier Eirik Jensen, leder av Oslo-politiets gjengprosjekt, til NTB fredag ettermiddag.

Ifølge Jensen var det ingen stor Bandidos-aktivitet ved innledningen til helgen, verken ved klubblokalene i Oslo øverst i Kværnerdalen eller i Drammen, der en tilfeldig kvinne ble drept da en sympatisør av en rivaliserende MC-klubb sprengte Bandidos-hovedkvarteret i luften.

– Vi er i god dialog og vil være åpent til stede under markeringen, sier Eirik Jensen.

Mange fra Europa

Basert på tilsvarende arrangement i Sverige og meldinger fra utlandet, tar norsk politi høyde for at mellom 300 og 500 MC-medlemmer fra hele Europa kommer til Norge for å feire i helgen.

– Men dette er rene anslag, slett ikke sikre tall, presiserer lederen av gjengprosjektet.

Politiet overvåker miljøet og vil være til stede ved arrangementene i helgen. I tillegg vil de prøve å stoppe de tyngste kriminelle allerede på grensen.

25 av de 40 medlemmene i Bandidos Norge er domfelte. Det samme er tre av fire medlemmer i den konkurrerende klubben Hells Angels, den største av de internasjonale MC-gjengene her i landet, ifølge NRK.

Politiet regner med at det kommer mange sentrale medlemmer fra hele Europa.

Brysk avvisning

Det var ingen «hjertelig velkommen inn» da NTB med fotograf besøkte Bandidos-hovedkvarteret i det tidligere nærings— og industribygget i Kværnerdalen tidlig fredag ettermiddag.

Ønsket var å få den norske Bandidos-sjefen eller en talsperson i tale om arrangementet, men nei:

– Når jeg sier nei, så betyr det nei, svarer et bryskt medlem, som med sin følgesvenn ikke innbød til ytterligere oppfølging. En «kamphund» i fleksibånd bidro til at konversasjonen ikke trakk unødig ut.

Det var ingen aktivitet utenfor lokalene. Det eneste som antydet utendørsaktivitet var et stort partytelt, men det kan like gjerne være en «fast installasjon» innenfor de tette gjerdene.

Skremte naboer

– Før gikk jeg tur med hunden min forbi bygget der MC-klubben nå holder til. Det gjør jeg ikke lenger. Jeg tør rett og slett ikke, jeg føler meg «uønsket», sier en kvinne som har bodd i nabolaget i mange år.

Nå frykter hun utskeielser til helgen, slik det ofte blir når MC-klubben holder festivitas.

Hun er ikke glad for at det gamle næringsbygget nå nærmest er gjort om til en video- og lyskasterovervåket festning i det som tidligere var et trivelig nabolag.

– Det er mange som ikke lenger benytter veien forbi bygget. Vi føler oss overvåket og trakassert og mange av oss er skremt bort, sier kvinnen, som av naturlige grunner vil være anonym