Her er alle detaljene i Oslopakke 3-avtalen
Tre av fire kroner fra bomstasjoner langs vei skal gå til kollektivutbygging i Oslo og Akershus. Oslopakke 3 forlenges til år 2036.
Dette har de avtalt om «resten av E18»
Noen av de viktigste setningene i den nye Oslopakke 3-avtalen gjelder skjebnen til E18 vest for Strand.
MDG har uttalt seg slik at dette prosjektet er litt i det blå, andre hevder at veien i prinsippet skal bygges slik den har vært planlagt, men at noen av delprosjektene flyttes på.
I teksten heter det: «Oslo og Akershus har ikke konkludert med hvordan E18 Strand-Drengsrud konkret skal gjennomføres.» Statens vegvesen er bedt om å foreslås alternative løsninger, med reduserte kostnader.
Reguleringsvedtak for Ramstadsletta-Slependen forventes å foreligge første halvår 2020.
- Statsministeren om Oslopakke 3-avtalen: - Bompenger ikke nok
Slik blir E18 Vestkorridoren-utbyggingen
Første etappe av E18 Vestkorridoren skal bygges ut fra Lysaker til Strand. Den skal bygges i 2018–2023. Høviktunnelen utsettes, den blir en del av «resten av E18 vestover».
Det blir to felt i hver retning, pluss et vekslingsfelt i hver retning, pluss egen bussvei og egen sykkelvei. I tillegg vil en egen lokalvei gå oppå
lokkene/parallelt med ny E18, der farten blir lav og der det blir flere rundkjøringer.
Både Bærumsdiagonalen/Gjønnesdiagonalen og ny veiløsning inn mot Fornebu blir ifølge avtalen en realitet nå.
- Noen justeringer er gjort i den nye avtalen.
Kollektivfelt på E18 fra Lysaker og vestover
Statens vegvesen skal vurdere å innføre kollektivfelt på dagens E18 fra Lysaker og vestover som en forsøksordning. Dette skal avvikles dersom det viser seg å ha «uheldige effekter».
Statens vegvesen er også bedt om å utrede mulighetene for et 2+-felt på Ring 3 i Oslo. Det vil si at man må være minst to i bilen for å kunne kjøre i feltet.
Hele 73 prosent bompenger til kolletiv
I avtalen heter det at «rundt 73 prosent av de samlede bompengeinntektene fra Oslopakke 3 skal gå til kollektivtiltak, 13 prosent går til sykkeltiltak og 15 prosent til veiformål.
I Oslo går hele 93 prosent av bompengeinntektene til kollektivformål.
Her kan du se de nye prisene i bomringen. Rushtid er definert til 06.30-09.00 på morgenen og 15.00-17.00 på ettermiddagen. Rushtidsavgiften gjelder ikke i helgene, helligdager og fridager og i juli måned.
Penger til trikk og T-bane
Penger til Fornebubanen, baneløsning for Nedre Romerike (Ahusbanen) og ny sentrumstunnel for T-banen er med i avtalen. I tillegg gis det over 2,8 milliarder kroner til nytt signal- og sikringsanlegg for T-banen.
Det siste prosjektet er helt nødvendig for at de nye baneløsningene skal kunne bygges, og det vil dessuten gi bedre kapasitet enn i dag fordi togene kan kjøre tettere.
- Les mer om prosjektet her: Deler av signalanlegget til T-banen er fra 1960-tallet
«Store midler til sykkel»
Målet i Oslo er et «finmasket sykkelnett som oppleves trygt å bruke for alle befolkningsgrupper». I Akershus skal regionale sykkelruter knyttes sammen, det blir spesiell oppmerksomhet rundt skoler.
Øker billettprisen for å finansiere T-bane
Billettprisene har hvert år økt i takt med realprisveksten og pengene fra billettsalget er frem til nå kun brukt til å drifte kollektivtransporten i Oslo og Akershus. Halvparten av pengene Ruter har til drift kommer fra billettsalg.
Nå skal prisene økes utover realprisveksten for å finansiere investeringer. I avtalen er Fornebubanen, ny sentrumstunnel for T-banen og baneløsning for Nedre Romerike (Ahus-banen) brukt som eksempler på prosjekter som skal finansieres.
Det presiseres også at de som reiser ofte, altså de med månedskort, skal skjermes for prisøkning i så stor grad som mulig.
Vil ha nye bomstasjoner i Oslo
I avtalen anslås det at de høye bomprisene vil føre til at 11 prosent færre biler passerer bomringen i 2019 sammenlignet med dagens nivå.
For å få ned bilbruken skal det plasseres ut nye bomstasjoner i Oslo. Det skal også utredes et nytt forslag til trafikantbetalingssystem.
Med de nye bomstasjonene i Oslo, kombinert med de høye prisene på dem som eksisterer allerede, mener politikerne at biltrafikken gjennom bomstasjonene vil reduseres med 15 prosent i 2019.
Det skal også legges til rette for at bomprisene kan spisses inn mot hvor mye kjøretøyet som passerer forurenser.
Oslo og Akershus ber også Staten om en lovendring for å bruke bomstasjoner som et trafikkregulerende virkemiddel – altså at bomstasjonene ikke står der for å finansiere veier, men for at færre skal kjøre på veiene.
Røatunnelen er fortsatt med
Mange har trodd at tunnelen under Røa har vært død og begravet. Men i den nye avtalen heter det at planleggingen skal fortsette, og at prosjektet skal igangsettes senest i 2020.
Grunneiere må bidra om Filipstad og Furuset-lokk skal bli realiteter
Skal byutviklingsprosjektene på Filipstad, Framnes-Lysaker og lokk over E6 ved Furuset bli noe av må grunneiere bidra kraftig. Store arealer skal etter planen frigjøres til utbyggingsformål.
Teknologifond
Oslo og Akershus vil vurdere å opprette et teknologifond. Målet med fondet er å ta i bruk teknologi som bidrar til en utslippsfri kjøretøypark, samkjøring og det de kaller «smarte reiser».
- Mange elbilfolk er rasende på den nye Oslopakke 3-avtalen.