Studenter straffes for fildeling

NTNU i Trondheim strammer inn IT-reglene sin og truer nå med nettnekt for studenter som laster ned ulovlig kopiert innhold.

IT-direktør, Tor Holmen, ved NTNU i Trondheim strammer inn reglene rundt ulovlig fildeling gjennom universitetets datanettverk.

— Vi følger bare norsk lov. Det er forbudt å kopiere opphavsrettslig beskyttet materiale, og det må vi håndheve sier IT-direktør ved NTNU i Trondheim Tor Holmen, til Aftenposten.no.

Han understreker at det er viktig for NTNU at de håndhever de interne reglene som studenter og ansatte skal følge, og de er tuftet på norsk lov.

Studenter som bryter mot regelverket får i første omgang en advarsel, hvis man oppdager nye tilfeller av ulovlig fildeling vil de bli utestengt fra universitets datanett i to uker.

— De blir bare utesstengt i hybelområdene, ikke på selve studiestedet, i arbeidsrom og i forelesningssaler, understreker Holmen.

Aktuelt

Telenor nekter å stenge tilgangen for sine kunder, til fildelingsnettverket Pirate Bay.

Les også

Trekker Telenor for retten

Etter at

Les også

Stenger Pirate Bay i Danmark

fikk namsretten med på en midlertidig forføyning som gjør at alle nettleverandørene er nødt til å sperre for Pirate Bay, har Marte Thorsby i IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) fått blod på tann. Hun håper på en lignende beslutning i Norge.

Overvåker ikke trafikken

Holmen forteller at NTNU ikke har noe oversikt over hvilken type filer eller hva slags trafikk som foregår i deres nettverk. De gjør heller ikke forsøk på å overvåke det.

— Vi handler bare på konkrete henvendelse utenfra, når eiere av opphavsrettslig beskyttet materiale, være seg film- eller plateselskaper, mener at noen i vårt nett har drevet med ulovlig opp- eller nedlasting, forklarer Holmen.

Han understreker også at de ikke uten politianmeldelse eller rettslig kjennelse gir ut navn på eventuelle fildelere i deres nett. - Vi er ikke politi, så det får de ta seg av selv.

Strammer inn praksis

IT-sjefen ved det store midtnorske studiestedet forteller at reglene om ulovligfildeling har vært slik i flere år, det er mer oppmerksomheten rundt tema og en innstramning rundt håndhevelsen som har skjedd nå i det siste.

— Det gikk ut et internt informasjonsskriv om dette i forrige uke, forklarer Holmen og legger til at det er tilfeldig at deres beslutning om noe strengere håndhevelse av IT-reglementet kommer nå, tilsynelatende sammenfallende med den oppmerksomheten fildeling har fått i media i det siste i forbindelse med Pirate Bay-saken.

Lederen for studenttinget ved NTNU, Bjørnar Kvernevik sier han har full forståelse for at NTNU må slå ned på ulovlig fildeling, men er skuffet over at studentorganisasjonen på vegne av dem det gjelder – studentene, ikke har blitt tatt med på råd før de nye reglene og retningslinjene for håndhevning ble innført.

— Det er også viktig at sanksjonene ikke går ut over selve studiearbeidet, at utestengelsen kun skjer i hybelområdet og ikke i lese- og studiesaler, sier han.

Ved universitetet i Oslo har de lignende regler, men sanksjonene går kun ut på skriftlige advarsler.

Ikke så strengt i Bergen

— Vi har nok de minst strenge reglene på dette området, av universitetene i Norge, sier IT-direktør ved Universitetet i Bergen, Thomas Evensen, til Aftenposten.no.

Han forteller at de oppfatter seg som en slags Internett-leveandør (ISP) i denne sammenheng og forholder seg til bransjeorganisasjonen IKT-Norges tolkninger på området.

— Dette er et svært vanskelig juridisk område, som vi trår svært forsiktig i. En eventuell utestengelse av en student fra nettet, kan få alvorlige konsekvenser for vedkommendes utdannelse, den sjansen kan vi ikke ta, sier Evensen.

— Vi har hverken ressurser eller kompetanse til å drive egen etterforskning eller overvåkning på dette området. Skulle det dukke opp konkrete tilfeller, får vi heller se på det fra sak til sak, sier IT-sjefen ved UiB.