Norge

Krever ny POT-gransking

Justispolitikere åpner for en ny «Lund-kommisjon», dersom opplysningene om bevisforfalskning stemmer.

André Oktay Dahl (H) (t.v.) og Hans Frode Asmyhr (Frp) krever en ny granskning av de hemmelige tjenestene, om de nye opplysningene i Treholt-saken viser seg å stemme. Treholt (t.h.) under soningen av spiondommen på Ila landsfengsel i 1985.
  • Lars Inge Staveland
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Les også:

— Hvis dette er sant, så vil det svekke hele tilliten til norsk politi og påtålemyndighet. Det bør da gjøres en fullstendig gransking av de hemmelige tjenestene, sier stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr (Frp).

Også justispolitisk talsmann i Høyre, André Oktay Dahl, tror en gransking kan bli nødvendig. Han mener spesielt de nye opplysningene om ulovlig videoovervåkning gir grunn for å se mot en granskning.

— Hvis dette var måten man opererte på, frykter jeg at dette er noe som gjaldt flere. Da reiser man spørsmål om det er grunn til å se på mer av POTs historie. Vi har hatt en Lund-kommisjon, som gikk gjennom mye. Det blir å foregripe begivenhetene, men dersom dette stemmer bør man vurdere å åpne for en ny kommisjon, sier Oktay Dahl til Aftenposten.no.

- Drev ulovlig overvåkning

Han understreker at en forutsetning for en ny bred kommisjon er at gjenopptakelseskommisjonen ser på Treholt-saken på nytt. Hverken Oktay Dahl eller Asmyhr har diskutert saken med sine respektive stortingsgrupper.

I

Les også

Treholt-spaner: Bevis ble forfalsket

står en tidligere tjenestemann i Politiets overvåkningstjeneste (POT) frem med en rystende historie.

Den tidligere spaneren forteller at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken ble forfalsket av POTs etterforskningsleder. Han sier også at leiligheten til Treholt ble overvåket ulovlig med kamera, og at han selv var med i ett team som fulgte familiens bevegelser døgnet gjennom.

Krever svar fra Storberget

Oktay Dahl vil nå ha svar fra justisminister Knut Storberget om han opplever tilliten til de hemmelige tjenestene som svekket.

— Jeg kommer på mandag til å sende spørsmål til statsråden er jeg spør om han vurderer at det som har skjedd er skadelig for tilliten til den hemmelige tjenesten, sier Oktay Dahl.

Han mener POT-tjenestemannens fortelling er ubeskrivelig.

— Hvis dette stemmer, og har skjedd i Norge, er det så anti-demokratisk og ille at det nesten ikke går an å beskrive. Det er sjelden jeg håper at dette ikke stemmer, sier Oktay Dahl.

Les også

  1. Treholt-spaner: Bevis ble forfalsket

  2. - Qvigstad må begjære saken gjenopptatt

  3. Det nye vitnet

  4. - Denne kilden er mer troverdig

  5. Arne Treholt: - Jeg er opprørt