Elden: Det er en indisiebasert sak

– Jeg mener det er en indisiebasert sak, sa advokat John Christian Elden da han startet sin avsluttende prosedyre. Han mener det ikke finnes DNA eller fingeravtrykk som knytter Bertheussen til hendelsene.

Advokat John Christian Elden er sammen med advokat Bernt Heiberg (t.h.) forsvarere for Laila Anita Bertheussen i straffesaken mot henne.

Etter over fem uker i rettssal 250 i Oslo tingrett la aktor Frederik Ranke torsdag formiddag påstand om to års fengsel for Laila Anita Bertheussen.

Etter lunsj startet forsvarer John Christian Elden på sin prosedyre. Elden åpnet med å kalle straffesaken en indisiebasert sak.

– Jeg gjør det med vilje, innledet han.

Elden understreket at i denne saken er det ikke noe DNA eller fingeravtrykk som knytter Laila Anita Bertheussen til hendelsene.

Elden legger ikke skjul på at dette er å regne som tilsvar til aktor Marit Formo som onsdag sa at det ikke skilles mellom indisier og bevis i norsk rett. Aktoratet mener at en rekke med såkalte indisier kan være like overbevisende som et fingeravtrykk, DNA-bevis eller en tilståelse.

Elden viste til at aktor hadde sagt at det ble slutt på hendelsene etter at Bertheussen ble pågrepet. Forsvareren mener at det er fullt mulig at gjerningspersonen hadde sluttet fordi de nådde sitt mål da Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister.

Tunnelsyn og prestisjesak

Elden mener at politiet har hatt tunnelsyn i etterforskningen. Han mener at politiet utelukket andre enn Bertheussen som mulige gjerningspersoner.

Elden varslet på forhånd at nettopp ordet «tunnelsyn» vil gå igjen i hans sluttprosedyre.

Deretter gikk han over til eldre dommer han mener er relevante. Blant annet nevnte han den kjente Fritz Moen-saken. Moen ble dømt for to drap, men ble etter flere år frikjent. Han hadde da allerede sonet 18 år i fengsel.

– Indisier medførte til domfellelse, slik oppsummerte Elden saken mot Moen.

Han viste deretter til en dom fra 1978 der Høyesterett sier at «overveiende sannsynlighet» ikke er nok for å dømme. Retten skal være overbevist, og det må være klar sannsynlighetsvekt.

Elden viser til at sikkerheten skal være på nesten 100 prosent.

Forsvarer mener også at det gikk prestisje i denne saken, og viste til et intervju av daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland i Dagbladet, der hun sier følgende om saken: «Nei, jeg sov ikke veldig mye den natten før vi gikk til pågripelse.»

Elden: Bertheussen har høy troverdighet

Onsdag sa aktor Formo at Bertheussen har lav troverdighet. Elden slo torsdag tilbake på dette punktet. Formo viste til at Bertheussen nektet å stille til flere avhør etter april i fjor. Bertheussen avlyste også et planlagt avhør i august i fjor.

Elden mener at hun da kun var siktet for bilbrannen, og ventet på at denne saken skulle henlegges. Bertheussen fikk også mistillit til politiet fordi hun mente at det ble lekket opplysninger om saken.

– Hun har vært her i retten. Hun har svart på hvert eneste spørsmål. Det er ikke noen spørsmål hun har nektet å svare på, mener Elden.

Bidro frivillig med skriftprøver

Selv om Bertheussen nektet å forklare seg for politiet, møtte hun opp hos Kripos i november i fjor for å avlegge skriftprøver. Skriftprøven fra Bertheussen ble senere sammenlignet med skriften på trusselbrevene. Aktor har brukt dette som bevis i saken.

Kripos’ skriftekspert kunne med stor sikkerhet fastslå at de beslaglagte arkene har samme skrifttype som skriftprøvene fra Bertheussen etter pågripelsen.

Her er ett av trusselbrevene Bertheussen er tiltalt for å sende. Elden mener at konklusjonen fra skrifteksperter er å regne som et indisiebevis.

Elden viste deretter til en dom fra lagmannsretten der det heter at skriftanalyse er å regne som et indisiebevis.

Forsvarer gikk raskt over til overvåkingen av boligen på Røa. Han mener at paret generelt har vært skeptiske til overvåking. Derfor ønsket de ikke svært omfattende sikkerhetstiltak på boligen sin.

Elden: Har ikke registrert sinne

Teaterstykket Ways of Seeing har vært sentralt under hele rettssaken. Aktoratets hovedteori er at Bertheussen gjorde som hun gjorde for å legge skyld på personene bak teaterstykket, som hun var sint på.

Elden mener at han ikke har registrert noe sinne hos Bertheussen.

Forsvarer legger ikke skjul på at Bertheussen reagerte sterkt på filmingen og var sur på dem som hadde filmet, men mener dette ikke kan ses på som motiv for at hun skal ha angrepet sin egen bolig.

Når det gjelder forsendelsene til Elden etter pågripelsen av Bertheussen i mars i fjor, har aktoratet hevdet at hun fikk hjelp til å sende noen av disse. Elden mener at selv etter svært omfattende etterforskning fra PST så har de ikke funnet noen medhjelpere. Elden mener det kan tyde på at noen utenforstående står bak forsendelsene.

Om printerbevis: Det holder ikke

Aktoratet har under bevisførselen brukt mye tid på at det ble solgt en HP-printer på Sandvika storsenter 24. januar i fjor. Det ble betalt kontant for printeren. Bare minutter senere ble et bankkort, som Bertheussen disponerte, brukt på Meny i Sandvika storsenter.

Aktor mener det beviser at Bertheussen kjøpte printeren. 29. januar ble en HP-printer koblet til datamaskinen til Bertheussen. Deretter ble det printet noe fire ganger. Aktor har ment at det ble skrevet ut en artikkel fra Morgenbladet som ble brukt i trusselbrevene.

Elden mener at politiet og aktoratet ikke har klart å bevise at det var Bertheussen som kjøpte printeren og kvittet seg med den.

Utover i prosedyren gjentok Elden flere ganger ordet «tunnelsyn». Han refset politiet for at de ikke undersøkte godt nok om hvem som sto bak printerkjøpet.

Bilbrannen natt til 10. mars i fjor var den siste hendelsen før Bertheussen ble pågrepet og siktet. Da hadde politiet styrket sikkerheten rundt huset kraftig. Likevel ble bilen påtent. PST viste i retten en sammensatt video som viste hva som skjedde utenfor huset den kvelden. På denne videoen ble det også vist når døren på boligen ble åpnet den natten og når helseappen registrerte bevegelse.

Elden mener at tidslommene som viste bevegelse på Iphonen, ikke var store nok til at Bertheussen kunne ha åpnet utgangsdøren, tent på bilen og kommet tilbake.

Forsvarer Elden avsluttet sin del av prosedyren klokken 16.20 torsdag. Fredag fortsetter hans kollega Bernt Heiberg med den andre delen av forsvarets prosedyre. Siden Bertheussen hele tiden har nektet for straffskyld, vil forsvaret etter alt å dømme fredag be om at hun frifinnes. Deretter skal dommerne vurdere saken og komme med en dom. Det er foreløpig uklart når dommen kommer.